Mega projekt u blizini Sarajeva: Nijemci grade solarnu elektranu vrijednu 240 miliona KM

Skupština opštine Sokolac usvojila je jučer odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula”, snage 110,9 megavata.
Kako je rečeno, nakon izgradnje elektrane, lokalna uprava će godišnje imati 800.000 KM koristi na ime koncesije po osnovu izdatih 180 hektara zemljišta koje se ne obrađuje, umjesto dosadašnjih 9.000 KM, koliko je stizalo na ime zakupa od farme “Romanija”.

Planom je obuhvaćena površina u naselju Bjelosavljevići od oko 150 hekatara sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija-Rogatica, te naselju Kula, površine oko 30 hektara, sa mogućnošću proširenja.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da se na ovom projektu radi gotovo dvije godine, nakon što je inicijativa krenula od Nezavisnog operatera sistema BiH i “Elektroprenosa BiH”, napominjući da usvajanje i dovođenje do kraja zoning-plana smatra jednim od svojih najvećih uspjeha za proteklih 11 godina koliko je načelnik.

Bjelica je rekao da je investitor kompanija “Eter stejt”, registrovana u Gracu, sa centralom “Profajn-grup” u Njemačkoj, koja je formirala preduzeće “Eter stejt” na Sokocu, uz obezbjeđenje sredstava za otkup tenderske dokumentacije i rezervisala 120 miliona eura planiranih za ovu investiciju.

Prema njegovim riječima, sa uspostavljanjem solarne elektrane počet će i povlačenje „zelene privrede“, za šta se već javljaju kompanije iz oblasti auto-industrije i proizvodnje aluminijumske stolarije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79