Mehmedagić privatno špijunirao podnosioca prijave

Čitanjem optužnice danas je u Sudu BiH počelo suđenje Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne/bezbjednosne agencije (OBA-OSA) BiH te zaposleniku te agencije Muhamedu Pekiću. Tužilac Oleg Čavka naveo je da je Mehmedagić privatizovao tu agenciju i zloupotrijebio položaj da u privatne svrhe, a ne u interesu službe, utvrdi ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega.

Piše: D. Pavlović

Čavka je u obrazloženju optužnice, rekao da je riječ o školskom primjeru zloputrebe položaja i ovlaštenja, te istakao da je direktor OSA iskoristio svoja ovlaštenja kako bi nezakonito došao do podatka ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega za zloputrebu položaja.

Mehmedagić kao direktor OSA-e i Pekić kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji optuženi su za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehemdagića.

Prema optužnici, oni su saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, po naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte. Tražio je snimak sa nadzorne kamere sa poslovnice Javnog preduzeća Pošta BiH u sarajevskom naselju Alipašino Polje, navodeći da je u pitanju državna tajna, uz obećanje da će naknadno dostaviti zahtjev za izuzimanje snimka.

САРАЈЕВО, 18. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Другооптужени Мхамед Пекић и адвокат Јасенка Решидовић.

Na izuzetom snimku se vidjela žena plave kose, a prikupljene informacije su objavljene na portalu “Istraga”. Ovakvim postupcima, kako se navodi, ugrožena je opšta građanska sigurnost i prijavljivanje korupcije.

“Anonimnu prijavu protiv sebe Mehmedagić je proglasio prijetnjom po bezbjednost BiH. Privatno je špijunirao podnosioca prijave protiv sebe”, rekao je tužilac Čavka.

Tužilac je istakao da je ovim činom Mehmedagić narušio i ugled BiH, s obzirom da su mnogi svjetski mediji pisali da je direktor tajne službe BiH privatno špijunirao podnosioca krivične prijave protiv sebe.

“Kad se vidi način izvršenja ovog krivičnog djela shvatite moć OSA, što svemu daje jednu specifičnu težinu. Nesporno je da OSA prikuplja podatke o svima, ali, ukoliko ti podaci mogu predstavljati prijetnju po bezbjednost BiH oni se obrađuju. Međutim, imperativno je određeno da se podaci koji se prikupe, a nisu prijetnja po bezbjednost BiH, momentalno uništavaju. To ovog puta nije učinjeno te je snimak objavljen u javnosti 9. i 10. septembra”, rekao je Čavka, dodajući da se ovome mora stati ukraj i kazniti se počinioci kao poruka da se službe ne smiju privatizovati.

“Mehmedagić je svoj položaj direktora OSA iskoristio za unutarstranačke obračune, obračune unutar službe i ispostavilo se da ne postoji nikakvo opravdanje izdavanja naredbe za izuzimanje snimka iz BH Pošte u ličnom interesu. Ovakve stvari su izgleda uobičajene u BiH, ali nisu sankcionisane i krajnje je vrijeme da se sankcionišu i zabrane”, rekao je tužilac Čavka.
Mehmedagićeva braniteljica, advokat Senka Nožica je rekla da se prvi put u životu sreće sa totalno montiranom optužnicom, kojom bi se Mehmedagić uklonio sa pozicije direktora OSA.

Ona je navela da je anonimnu prijavu podnijela grupa zaposlenih u OSA-i, a da je zakonom propisano da oni ne smiju iznositi saznanja o radu i službi. Dodala je da zakon daje ovlaštenja direktoru da utvrdi šta piše u prijavi i koji su zaposleni podnijeli prijavu.

“Time se štiti bezbjednost zemlje”, rekla je Nožica, dodajući da se ovom optužnicom ugrozio ugled BiH.

Pekićeva braniteljica Jesenka Rešidović nije iznijela uvodnu riječ, ali dodavši da smatra da Tužilaštvo neće dokazati optužnicu, jer njen branjenik nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Istakla je da njen branjenik traži advokata po službenoj dužnosti, čemu se usprotivio tužilac Čavka rekavši da BiH ne treba da plaća advokata Pekiću jer je, kako je otkrio, Pekić u Odobašinoj ulici kupio stan od 300.000 KM na dvije etaže i to od bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića, te da Pekić godinu dana nije podizao svoju platu.
Predsjedavajući vijeća, sudija Branko Perić je rekao da će ovaj Pekićev zahtijev biti razmotren.
Sudija je tražio da se utvrde nesporne činjenice kao što su izuzeće snimka i predaja samog snimka, te zatražio da se redukuje i broj svjedoka.

Na narednom ročištu 11. januara planirano je saslušanje Mirsada Mujića, direktora Pošta BiH, koji će pojasniti kontakte sa Mehmedagićem i zašto je postupio po Mehmedagićevom usmenom nalogu.

САРАЈЕВО, 18. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Осман Мехмедагић и адвокат Сенка Ножица испред Суда БиХ.

Drugi svjedok biće Edin Šikalo, šef bezbjednosti u Pošti BiH, a treći Nedim Matoruga koji je bio u kancelariji u momentu kada je Mujić Pekiću predao USB video snimak.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA, radi privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OSA.
Sporni snimak kamere videonadzora je izuzet protivzakonito i nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sbezbjednost BiH, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen iako je imao oznaku “interno”.
Dodajmo da je protiv Mehmedagića nedavno podignuta nova optužnica za zloupotrebu položaja zbog afere “Bezbjednosne provjere” kojom je osim Mehmedagića obuhvaćen i aktuelni ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79