Mehmedika i ostali pušteni na slobodu, Sud odbio optužbu Tužilaštva BiH

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je odbio optužbu Državnog tužilaštva protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića u vezi sa neovlaštenim prometom oružja naredivši ukidanje pritvora i njihovo puštanje na slobodu.

Tokom izricanja presude, Vijeće je konstatovalo da je optužnica manjkava i da je Sud nenadležan za djelo neovlaštenog držanja oružja.

Sud BiH je odbio optužbu prema kojoj su Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović djelovali kao grupa koja je postupila suprotno Zakonu o uvozu i izvozu oružja.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća, Džemila Begović, obrazložila je da su analizom optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine utvrđene izvjesne manjkavosti, između ostalog i uopšteno pozivanje na Zakon o izvozu i uvozu oružja koji je prestao važiti 2010. godine.

Begović je kazala da optuženi ne mogu biti oglašeni krivim po onome što im se stavlja na teret, nego samo eventualno za neovlašteno držanje oružja, ali je navela kako to djelo nije u nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine.

Također, u obrazloženju odluke Suda BiH Begović je istakla da je u optužnici izostao opis radnje krivičnog djela, odnosno da nedostaje konkretizacija nedozvoljene radnje.

Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović su bili optuženi da su tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Prema optužnici, Mehmedika je ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je dogovorio s Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koju su nabavili Berković i Mezetović.

Mehmedika i Špago su, kako navodi optužnica Tužilaštva BiH, 19. januara 2021. godine zaustavljeni u vozilu Volkswagen na području Olova, a policijskim pregledom i kasnijim pretresom vozila u njemu je pronađeno više bombi, jedna puška i jedan ručni raketni bacač.

Rok za podnošenje žalbe na odluku Suda BiH je 15 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79