Mehmedović kritikuje vlastitu stranku: Možda je bolje da odstupimo

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović smatra kako vladaju haos i optužbe na političkoj sceni kod Bošnjaka i tzv. probosanskih snaga te da to stvaraju sve veću štetu, prije svega, Bošnjacima koji se doimaju kao politički nezreli i vlastokrvožedni. Mehmedović ocjenjuje da taj efekt gole bitke za vlast nikom ne bi trebao biti na ponos.

“Trećina udjela u vlasti u FBiH za SDA, Trojka/Osmorka/Šestorka koja na nivou Federacije prihavata UZP ali ne i žrtve UZP-a djeluje kao svjesno ruganje bošnjačkom narodu. Ne smijemo se poigravati s narodom.

Moraju postojati vrlo čvrsti argumenti za što je HDZ bolja od SDA: ako je to samo zato što se bez HDZ ne može, onda je časnije ništa ne raditi, jer s njima se svakako samo možete opet slikati (s Kordićem npr.). Ne možete stvari mijenjati na jednom dijelu BiH a ne i na drugom.

Je li Zahiragić bio samo neoprezan

Tvrdim da Trojka/Osmorka/Šestorka sistematski ide na ruku prilično neracionalnim stavovima SDA. Onog trenutka kad je moj kolega Zahiragić neoprezno (da li?!?!) izletio o mogućim istočnim kombinacijama a Bakir rekao da je to rekao bez saglasnosti SDA, sve je počelo izgledati drugačije i opasnije.

Ne prave se strateške koncepcije jednog naroda na osnovu dvije ministarske fotelje u Vladi FBiH. A ako se zaista u pozadini prave, onda je bolje da takva stranka privremeno odstupi dok ne sazna šta joj je strateški cilj”, navodi Mehmedović u svom saopćenju.

Kaže da je njegova glavna zabrinutost da ni Trojka/Osmorka/Šestorka pa ni SDA ni DF ne žele progovoriti o suštini. A to su poruke koje međunarodna zajednica na čelu sa SAD, Britanijom i EU šalje bosanskom narodu, ili da ne razumiju te poruke.
Prestanite folirati, budite patriote

“Moramo gledati širi kontekst: Mnogo je država koje balansiraju (sjede na dvije stolice) u novijoj polarizaciji svijeta. Niko nam neće reći da unaprijed otklanja prijetnju. Ali je očigledno da svi imaju razloge za to. To moramo shvatiti sami. Zato pozivam uglednike iz SDA, Trojke, Osmorke, Šestorke da kažu narodu jednostavnim rječnikom zašto su Bošnjaci i zbog čega i zbog koga sve postali primarni za političko „pročišćavanje“.

Jeftine optužbe o kriminalu i korupciji u samo jednom dijelu BiH su apsurdne: Prošli smo ovo 2000. godine sa Alijansom. Znamo da ide veliki zemljotres u regionu. Samo moramo znati šta je ko kome obećavao i s kim je igrao sa skrivenim figama u džepovima dok se borio za građansku državu nakon što je SDA još prije 20 godina napravila postulat sa konstitutivnim.

Zato pozivam ozbiljne ljude u svim bošnjačkim i probosanskim strankama da prestanu misliti da će neko dobiti u ovoj utakmici u rukavicama. Svi će izgubiti: možda najviše stranke Trojke/Osmorke/Šestorke. Ključno je pitanje – je li počeo proces realizacije Janša Orban plana i stvaranja velike Hrvatske, velike Srbije i velike Albanije.

Gdje zapravo Bošnjaci i kome trebaju pripasti kao politički kusur. Ovakav način javnog komuniciranja između onih koji se zaklinju u Bosnu ne ide u prilog očuvanja države. Komunicirajte direktno u interesu domovine. Prestanite folirati patriote. Budite patrioti”, poručio je Mehmedović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79