Mehmedović nagovještava: Nakon sjednice HNS-a 19. februara bit će proglašena HZHB

Mehmedović nagovještava: Nakon sjednice HNS-a 19. februara bit će proglašena HZHB


U prvom ovosedmičnom izdanju Rezimea razgovarali smo sa Šemsudinom Mehmedovićem, zastupnikom SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kaže da, nakon veoma blagih reakcija OHR-a, Evropske komisije, Američke ambasade i svih dužnosnika koji brinu o BiH, bar što se tiče Ustava BiH, “stiče se dojam, a to potvrđuju i njihovi potezi, da oni upravljaju krizom u BiH zato što su otvorena mnoga žarišta na geopolitičkom planu generalno, i da zapravo BiH bi njima poslužila kao sredstvo za potkusurivanje. Zadnja dešavanja su zapravo pokazala da oni nemaju iskrene namjere prema BiH i da im nije stalo da BiH bude politički stabilna i mirna i da napreduje na svom evropskom i euroatlanskom putu. Taj scenario koji samo oni znaju i vjerovatno neke velike sile koje prave pogodbu na račun i BiH i Balkana generalno, je veoma prljav jer se više ne može govoriti da EU počiva na univerzalnim vrijednostima čovječanstva, nego da i EU sve više liči na BiH u svojim unutarnjim odnosima jer su ti desničarski pokreti ojačali u mnogim zemljama EU i imaju svoj daleko veći i jači uticaj u kreiranju politika EU.”

Ističe da su, prvi put kada su Dodik i SNSD napravili upad u ustavno-pravni ustroj BiH, očekivali burne reakcije.

“Bar onih koji imaju obaveze prema BiH. Očigledno je da su zamahivali sa određenim sankcijama određenim političarima u BiH i stavljanjem na crnu listu – šta danas zapravo znači uopće to što je Dodik, Špirić ili ne znam ko na crnoj listi SAD-a? Vidjeli smo kako se EU odnosila prema tome. Oni nisu čak ni podržali tu crnu listu nego su pustili da SNSD i dalje blokira institucije BiH, pokazujući da je ona nemoguća misija i naravno radeći svoj zacrtani scenario koji oni rade za račun Republike Srbije.”

Mehmedović smatra da je samom pojavom non papera u javnosti, koji su kreirali ideolozi koji su napravili “fašistički projekat srpski svet, a koji je objeručke dočekan u Republici Hrvatskoj koji sanjaju o nekom svom hrvatskom svetu. Naravno sve na štetu i za račun BiH, pokazujući da BiH nije u stanju da bude funkcionalna zemlja, a zapravo čineći sve da BiH uopće ne profunkcionira zato što su mehanizmi koji su dati u ruke protivnicima BiH mnogo snažniji i njima je mnogo lakše nego probosanskom bloku. Bošnjaci okupljeni oko tog probosanskog političkog bloka zapravo bi, u takvoj varijanti, bili satjerani u jedan geto. Po svim analizama nama prijeti scenario u kojem bi mi bili slične sudbine Kipra. Zbog toga moramo učiniti sve da očuvamo institucije BiH da se možemo oduprijeti upravo ovakvim projektima koji su, nažalost, kreirani i na istoku i na zapadu, u našem bližem susjedstvu.”

Na pitanje je li NATO rješenje i da li trenutna kriza može ubrzati put BiH i prijem u NATO, odgovara: “Ako oni koji imaju obavezu prema BiH, koji su potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, ako su iskreni u namjeri očuvanja BiH kao jedne normalne države, makar u okvirima dejtonskog Ustava, onda bi bilo neophodno da BiH po žurnom postupku bude primljena kao članica NATO-a. Ako nisu iskreni, a upravo to se pokazuje, onda mi moramo itekako biti oprezni šta će se dalje događati u i oko BiH. Sva igra oko BiH je ne implementacija presuda međunarodnih i domaćih sudova. Igra EU je očigledno potpuno usklađena sa politikom Republike Hrvatske, a dalje sa HDZ-om, odnos HNS-om u BiH.”

Smatra da će nakon sjednice HNS-a 19. februara biti proglašena HZHB.

“Ovi radikalni krugovi HNS-a najavljuju takvu jednu opciju. Smatram d aje to dodatna radikalizacija političkih prilika u BiH i da će to sigurno otežati poziciju BiH i njenih građana.”

Navodi da će EU pustiti da njihovi eksponenti u BiH urade prljavi posao, da dodatno radikaliziraju međusobno odnose u BiH i da život učine nemogućim.

“Bojim se da je tada za reakciju već kasno i da to može dovesti do podizanja novih tenzija u BiH. EU ima svoje unutarnje probleme, ima svoje Orbane, svoje Janše, svoje Milanoviće koji su zapravo sljedbenici radikalnih politika u EU i na Balkanu u potpunosti podržavaju rusku političku zbilju.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija