Mehmedović o Dodikovoj optužnici: Ima naznaka da je Tužilaštvo prisilno tražilo oblik “zadovoljavanja” svih strana

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović čestitao je svima koji su doprinijeli da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

“Konačno je profunkcioniralo pravosuđe koje je bilo zakržljalo u političkim spletkama. Dodik je svojim postupcima bukvalno izazivao institucije da ga procesuiraju, ali je izostala hrabrost kod pojedinaca da naprave taj prijelomni korak, pravdajući to nedefinisanim krivičnim zakonom u tom pogledu. Nakon odluke Visokog predstavnika dodatno su se obezbjedile pravne pretpostavke za akciju Tužilastva BiH. Nadam se da će proces biti ekspeditivan a ne da se „kiseli“ po stolovima Suda BiH.

Ovo ipak vraća vjeru u pravosuđe BiH. Međutim, ovo je manje stvar zasluga Tužilaštva a puno više dosezanja granice tolerancije Dodikove politike od strane međunarodne zajednice. Ne bih rekao da su više imali prostora. Od 2006. čekamo ovakve poteze”, kazao je Mehmedović.

Dodao je kako se nada da sve neće završiti kao i Inzkov zakon o negiranju genocida jer očigledno, kako je rekao, ima naznaka da je Tužilaštvo prisilno tražilo oblik „zadovoljavanja“ svih strana.

“Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i još 11 komandanata i pripadnika Armije Republike BiH bilo je jasno da se nešto priprema protiv Dodika jer je ta optužnica bila očiti politički potez „peglanja“ u javnosti: sad su na vagi dva poteza Tužilaštva i očito da taj način rada nema nikakvog smisla.

Često smo slušali velike i stalne prozivke za „isporučivanje“: sada se mora postaviti pitanje ko je Dodiku i RS isporučio Kajganića koji je pripremao teren za optužnicu protiv Dodika optužnicom protiv komadanata Armije BiH? Je li to cijena procesuiranja Dodika? Tako je kad se nešto isporuči Dodiku a onda sve druge proziva za „isporučivanje“. Rad Tužilaštva, u svakom slučaju, mora biti profesionalan, zakonit i ekspeditivan, da bi se vratilo povjerenje u pravosuđe BiH”, kazao je Mehmedović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79