Mehmedović optužuje Srbiju da vakcinacijom vara građane BiH

„Građanin Bosne i Hercegovine, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200 do 300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i, naravno, dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine“, tvrdi u intervjuu „Jedan“ zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

Ipak, dodaje kako za ovakvu situaciju nije kriva Srbija, već Vijeće ministara koje se stavilo u funkciju politike Republike Srbije.

„Prvenstveno mislim na predsjedavajućeg Vijeća ministara (Zoran Tegeltija op.a.) koji uopće nije samostalan u donošenju svojih odluka nego, a što sam iskazao i nakon imenovanja Vijeća ministara, on ne može da se oslobodi okova njegovog političkog lidera, lidera političke stranke iz koje dolazi“.

Mehmedović kaže kako su institucije BiH rano stupile u kontakt sa COVAX mehanizmom, te se u prvo vrijeme smatralo da državne vlasti rade društveno koristan posao. Nakon toga pojavili su se, kako je rekao, „bočni udari, prvenstveno neprijatelja BiH“ i situacija je eskalirala, a posao nije urađen.

Nije ugrožen NATO put BiH

Put Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO nije ugrožen, smatra Šemsudin Mehmedović, iako neke političke struje, kaže, ne žele priznati da je na snazi Akcioni plan za članstvo (Membership Action Plan – MAP), nego govore o Programu reformi u oblasti odbrane. Posljednji samit zemalja članica NATO-a Bosni i Hercegovini je pružio veliko ohrabrenje.

„Ja mislim da je to jedan veliki iskorak Bosne i Hercegovine ka NATO-u i to zadovoljava očekivanja rukovodstva NATO saveza. Mislim da je to jedan veliki plus, jedan pozitivni iskorak Bosne i Hercegovine i siguran sam da taj naš NATO put neće ugroziti nikakve diplomatske aktivnosti, ni Republike Hrvatske ni Republike Srbije“, kaže Mehmedović.

SDA u Vladi Federacije – manjina

Mehmedović tvrdi da politika SDA odgovara građanima, ali da neodgovorni pojedinci nanose štetu stranci i trebali bi otići. On ne smatra da je SDA odgovorna za rad Vlade Federacije, jer je ona u toj vladi u manjini. Kada bi se kadrovi SDA povukli iz vlade, kaže da bi HDZ imao većinu, te da to ne smiju dozvoliti.

„SDA je zapravo u manjini u federalnoj Vladi. U političkim pregovorima SDA i HDZ jedno od pitanja je i to. Znači, popuna federalne Vlade odnosno implementacija izbornih rezultata od 2018. godine. Oni nemaju uopće legitimitet da budu u Vladi, ali zbog izostanka političke volje, prvenstveno od strane HDZ-a koji ucjenjuje da dobije koncesije u Izbornom zakonu, imamo neformiranje federalne Vlade“, govori za BHRT Šemsudin Mehmedović.

Mehmedović tvrdi da klubovi naroda drže ključ formiranja Vlade Federacije, ali zbog toga što klub Hrvata ucjenama želi doći do nekih svojih ciljeva, neće biti formiranja Vlade Federacije u skladu s rezultatima izbora iz 2018. godine.

„Bilo je nekoliko istupa HNS-a (Hrvatski narodni sabor op-a.), koji je samo mehanizam u rukama HDZ-a da zapravo nema ništa od implementacije izbornih rezultata dok se ne utvrdi, evo ja ću biti slobodan da kažem, treći entitet, odnosno izborna jedinica u kojoj će garantirano pobijediti kandidat HDZ-a. Mislim da je to nedopustivo i da na takve ucjene ne može pristati SDA, trpeći svu političku štetu“, rekao je Mehmedović.

Za imenovanje Vlade Federacije, kako tvrdi Mehmedović, potreban je pritisak sa strane. Ako njega ne bude, na sceni će ostati „korumpirana politička zajednica“ i biće nastavljena „sadejstva raznih strana kojima odgovara status quo i ovakva Vlada Federacije“.

Mnogim kadrovima SDA treba se „zahvaliti“

Nije sve dobro ni u SDA, kaže Šemsudin Mehmedović, te dodaje da za neke ljude iz ove stranke ne bi trebalo biti mjesta na narednim izborima.

„Treba se zahvaliti mnogima koji su nanijeli političku štetu SDA, koji su SDA koristili samo da bi došli do svojih ličnih ciljeva. Ja mislim da će javnost prepoznati već na sljedećim izborima sve te i da oni neće postojati nakon sljedećih izbora“.

U intervjuu „Jedan“ državni zastupnik Šemsudin Mehmedović govori i o predsjednicima nama susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije. Uz Aleksandra Vučića povezao je poslovicu da „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“, dok o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću kaže kako je napravio veliku transformaciju od socijaldemokrate do etnonacionaliste kada je shvatio da nema glasova na izborima bez nacionalizma.

„Imamo rješenja, ali moramo imati sagovornike“, govori u intervjuu „Jedan“ zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79