Mehmedović smatra da bi Nikšić morao podnijeti ostavku

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH i lider novoosnovane stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović reagovao je nakon što je premijer Federacije Nermin Nikšić u emisiji Klix Studio otkrio da je ponovo “oživio” priču sa premijerom RS-a Radovanom Viškovićem oko projekta na Drini.

To je zajednički projekat BiH i Srbije od kojeg bi, prema riječima Nikšića, dvije entitetske elektroprivrede imale po 25 posto udio, a Srbije 50.

Mehmedović poručuje da je to “katastrofalna greška” zbog koje Nikšić mora podnijeti ostavku.

“Umjesto da koristi poziciju i ucijeni realizaciju HE Buk Bijela i projekata srednja – gornja Drina, on potpisao što je Dodik od njega tražio. Ovdje BiH nije dobila ništa, ‘srpski svet’ je dobio 75 posto, Srbija 50 posto, a BiH je izgubila 4.5 milijardi maraka koliko se procijenjuje dug Srbije prema BiH za korištenje hidroelektrana na Drini od 1992”, ističe Mehmedović.

Napominje i da je Dodik tokom posjete Crnoj Gori u izjavama napominjao koliko je važno da Srbija dobije ove resurse.

“Nikšić je imao vrlo lagodan položaj i mogao je ucijeniti Srbiju da plati dugove. Nije to učinio i svako normalan će se upitati zašto to nije učinio. Da je Srbija imala takve argumente u rukama sigurno ih ne bi olako ispustila. Ako je ovo model plaćanja za ulazak u EU, onda molim Vas ne plaćajte više put u EU iz džepova građana BiH tako što ćete opet nagraditi Srbiju”, kaže Mehmedović.

Kako dodaje, dobro je poznato da su projekti HE na Drini “pod hipotekom masovnih grobnica”.

“Nikšić ni to nije koristio kao argument. Prvobitni naslovi u medijima o postignutom dogovoru glasili su da je postignut dogovor oko HE Buk Bijela pa je to kasnije izmijenjeno u ‘projekte na Srednjoj Drini’. Očito je Nikšić intervenisao. U medijima u RS ostalo je isto – dogovoren je HE Buk Bijela.

Moram podsjetiti na važnu činjenicu: Izjava o izgradnji Hidroenergetskog sistema ‘Gornja Drina’, koju su potpisale vlasti entiteta RS sa vlastima Srbije temelji se na odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS kojima su sve rijeke u tom BiH entitetu, uključujući Drinu, proglašene kao ‘unutrašnje vode RS-a’. Ustavni sud BiH je odlukom U-9-19 proglasio neustavnim ovo zakonsko rješenje pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država”, navodi Mehmedović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79