Mehmedović tvrdi da je FBiH oštećena za 370.000.000 KM od 2023. godine u korist RS-a

Mehmedović tvrdi da je FBiH oštećena za 370.000.000 KM od 2023. godine u korist RS-a


Lider političke stranke Naprijed i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović govorio je na konferenciji za medije o nezakonitom radu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH.

Kazao je da već duže vrijeme upozorava na nezakonitu raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa, ali se u praksi ništa ne mijenja i nadležne institucije ne postupaju po službenoj dužnosti.

Mehmedović je danas podnio Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv članova UO UIO BiH. Naveo je da postoje osnovi sumnje da da su predsjedavajući UO Srđan Amidžić i četiri člana UO izvršili krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja” na način da su FBiH oštetili za 370 miliona KM u korist entitet Republika Srpska (RS) piše Klix.

Istakao je da UO UIO vrši raspodjelu prihoda na nezakonit način, jer nije donesena odluka o privremenim koeficijenta o raspodjeli prihoda za četiri protekla kvartala.

Primjenjuje se odluka iz septembra 2023. godine, a prema kojoj RS-u pripada 34,4 posto, Brčko Distriktu 3,55 posto i FBiH 62,05 posto.

Ističe da je zbog nezakonitog postupanja FBiH oštećena za najmanje 70 miliona KM.

“Postupajući suprotno pravilniku i zakonu Amidžić su zloupotrijebili ovlaštenje i nisu primijenili primjenu novih koeficijenata jer su utvrdili da su nepovoljni po RS”, kaže Mehmedović.

Naglasio je da svi relevantni finansijski podaci ukazuju da se raspodjela prihoda obavlja na štetu FBiH, a u korist RS-a.

Banke u FBiH su ostvarile 2,7 puta veću dobit od RS-a i građani imaju veći iznos štednih depozita te je više nego očigledno da koeficijent za raspodjelu prihoda ne pokazuje stvarno stanje krajnje potrošnje u BiH.

Navodi da, kada se analiziraju svi podaci, FBiH mora pripasti 66 – 68 posto, a RS-u maksimalno 28 – 30 posto.

“Neophodno je da Tužilaštvo istraži rad ovog odjeljenja i utvrdi da li radi na zakonit način”, rekao je Mehmedović.

Istakao je da je FBiH ovakvim postupanjem samo u periodu od januara 2023. godine do 1. septembra 2024. godine oštećena za iznos od više 300 miliona KM i kada se tome doda prethodno spomenutih 70 miliona KM, šteta po FBiH iznosi 370 miliona KM.

Pozvao je Tužilaštvo BiH da ispita i potvrdi ove navode.

“Javno pitam premijera FBiH Nermina Nikšića i Vladu FBiH zašto ništa ne čine po ovom pitanju i zašto FBiH ne podnese tužbu i ne naplati milione KM koji joj pripadaju od PDV-a umjesto što se konstantno zadužuje”, rekao je Mehmedović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija