Mehmedović: U Srbiji bi se vratila ideja o vraćanju “Republike Srpske Krajine”

Mehmedović: U Srbiji bi se vratila ideja o vraćanju “Republike Srpske Krajine”


Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović kazao je da lider Rusije Vladimir Putin pod prijetnjom vojnog napada vrši pritisak na EU i SAD za usvajanje takvih izmjena ukrajinskog Ustava koje bi dovele do uspostave inačice Republike Srpske u Ukrajini, a sve kako bi je učinio nefunkcionalnom i trajno držao pod kontrolom kao što, kako je konstatirao, Srbija i Hrvatska drže pod kontrolom nefunkcionalnu BiH.

– Za razliku od trenutne situacije u Ukrajini u BiH još samo nedostaje usvajanje izmjena Izbornog zakona po mjeri oba HDZ pa da se uspostavi potpuni kontrolni paket nad BiH od strane obje susjedne zemlje inače obavezane Mirovnim sporazumom na ustezanje od bilo kojih akcija koje bi ugrozile suverenitet i teritorijalni integritet BiH – napisao je Mehmedović na društvenim mrežama.

Zapad će, dodao je on, na duži rok, čak ako i da povlašteni položaj, Evropskoj Konvenciji u ukrajinskom pravnom sistemu i uglavi strane sudije u njen Ustavni sud izgubiti cijelu Ukrajinu ukoliko popusti ovim ruskim pritiscima jer će oni, kako je naveo, od Ukrajine napraviti propalu, nedemokratsku, iskorumpiranu zemlju pod ruskom ucjenom i kontrolom.

Desiće mu se na kraju tog procesa da se ruske rakete okrenute prema zemljama NATO razmještaju po cijeloj Ukrajini. Po sistemu spojenih posuda to bi se NATO-u desilo i u RS i u Srbiji. Sa tako jakom ruskom zaleđinom ideja o vraćanju R. Srpske Krajine bi se nužno pojavila u zvaničnom političkom diskursu u Srbiji. MIP BIH bi trebalo da izrazi svoju zabrinutost štabu NATO-a u Briselu i zemljama Quinte – napisao je Mehmedović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija