Meka ponovo dočekuje hodočasnike, obavezno poštivanje epidemioloških mjera

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije objavilo je danas da će od 4. oktobra otpočeti postepeno otvaranje za obavljanje umre – malog hodočašća Meki i Medini, kojeg muslimanski vjernici obavljaju u vremenima izvan termina hadža, godišnjeg velikog hodočašća.

Za razliku od hadža koji je, prema učenju islama, obaveza obaviti barem jednom u životu svakom muslimanu koji ispunjava imovinske uslove i u stanju je fizički izdržati ovo putovanje, umra ili malo hodočašće je kraći dobrovoljni vjerski obred.

U prvoj fazi kapacitet hodočasnika kojima će biti omogućeno da obave ovaj obred bit će sveden na trećinu kapaciteta koji podrazumijevaju striktno pridržavanje epidemioloških mjera distance, nošenja zaštitnih maski i higijenskih mjera dezinfekcije prostora. To će značiti da će oko 6.000 hodočasnika dnevno moći boraviti u Velikoj džamiji u Meki.

U drugoj fazi, od 18. oktobra, omogućit će se saudijskim državljanima i drugim vjernicima koji borave u toj zemlji da obave umru i posjete svete džamije u Mekki i Mediji u ograničenju od 75 procenata kapaciteta koje je moguće ostvariti uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Tek u trećoj fazi, kada bude moguće održavati 100-postotni kapacitet u uslovima epidemioloških mjera (što je također u praksi ogromno ograničenje u odnosu na normalne okolnosti) bit će omogućeno hodočašće i vjernicima iz svijeta. Početak ove faze vlasti najavljuju za 1. novembar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79