Mektić: Došao sam do ključnih stvari dokumenta iz Predsjedništva BiH

U toku je treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu je samo jedna tačka i to Zahtjev za razmatranje Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Predlagači su poslanici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Ranije na sjednici, SDP je zatražio da zastupnici dobiju dokument koji je jučer usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o tome da će u NATO sjedište u Briselu BiH dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH, piše N1.

“Podržao bih prijedlog SDP-a BiH da mi danas u toku sjednice dobijemo dokument od Predsjedništva BiH i da se sa njim upoznamo i da o njemu raspravljamo. Ovo je strateško pitanje budućnosti BiH i njenih građana. Prema mojim informacijama, koje su vrlo osnovane, ovaj dokument je zaključan u sefovima članova Predsjedništva BiH i prema naređenjima nekih međunarodnih faktora on se javnosti ne smije pokazati dok ne dobijemo potvrdu da je NATO u Briselu prihvatio taj dokument”, kazao je Mektić.

Naveo je da, prema njegovim saznanjima, u dokumentu se ne spominje rezolucija NSRS o vojnoj neutralnost.

“Evo da kažem da sam i ja na neki način došao do ključnih stvari tog dokumenta u kojem prvo stoji da se nigdje ne pominje vojna neutralnost BiH, da o statusu i učlanjenju BiH u NATO pakt neće odlučivati niži nivoi vlasti već državni organi i institucije, da se u dokumentu nalazi set stvari vezan za reformu odbrane i bezbjednosnog sektora. Samim tim se isključuje i poništava rezolucija NSRS i ja mislim da je posebno u interesu naroda u RS i nas koji ga ovdje predstavljamo da imamo taj dokument i da vidimo šta stoji u njemu, da li o učešću neće odlučivati niži nivoi vlasti”, poručio je zastupnik Mektić.

On je zatražio sat vremena pauze sa zahtjevom da Predsjedništvo BiH dostavi navedeni dokument koji će biti poslat u Brisel i da u salu Parlamenta BiH dođu članovi Predsjedništva i obrazlože nam taj dokument.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj jučer u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79