Mektić nakon odluke Tužilaštva BiH: Glavna tužiteljica štiti bliske rođake!

Nakon što je Tužilaštvo BiH danas donijelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli za aferu “Špijuni”, u izjavi za Radiosarajevo.ba reagirao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Potvrđeno: Neće biti istrage u predmetu “vrbovanje selefija”

On je, podsjetimo, među prvima, upravo za naš portal, ali i druge medije, potvrdio saznanja portala Žurnal.info o pokušaju vrbovanja bh. državljana od strane hrvatske obavještajne službe SOA, uključujući i osobu koja je trebala prenijeti oružje u jedan mesdžid kog Zenice radi kompromitacije države BiH.

Mektić veli da upravo čita otkrića slovenskih medija, uključujući i ugledno Delo, koji su saznali da je hrvatska služba neovlašteno prisluškivala i zvaničnike te zemlje u vezi s arbitražom o Piranskom zaljevu.

“To potvrđuje se da BiH nije ništa ni inscenirala niti konstruisala, niti izmislila. To je sada notorna činjenica”, smatra Mektić.

Za njega današnja odluka Tužilaštva BiH nije iznenađujuća. Ali je iznenađen brzinom njezinog donošenja.

“Ja sam govorio o tome na početku. Čim je glavna tužiteljica (Gordana Tadić, op.a.) pozvala mene da sasluša na te okolnosti da ona samo to radi samo da bi zaštitila svoje bliske rođake koji se pominju u toj aferi. To se, na kraju, ispostavilo kao istina i kao tačno. Ali, ni ja nisam vjerovao da će to uraditi tako ekspresno, za desetak dana. Obzirom da Tužilaštvo BiH mnoge važne predmete drži mjesecima, pa i godinama u ladicama. Motiv je ovdje bio da Tužilaštvo “opere” bliske rođake glavne tužiteljice. Niko normalan, samo bi lud mogao povjerovati da će oni taj predmet završiti na jedan ozbiljan način. Od prvog momenta to je bila namjera Tužilaštva BiH, da na takav način okonča cijelu stvar, da “popere” te ljude koji su bliska falimija tužiteljici”, rekao je Mektić.

On je šokiran činjenicom da je Tužilaštvo donijelo jednu nebuloznu odluku da se istraga obustavlja, ali da se predmet nastavlja”.

“Ako u obustavili istragu, šta onda nastavljaš!? To onda privatno nešto nastavljaju. To je nastavak jednog da kažem hohštaplerskog ponašanja Tužilaštva, neodgovornosti prema svim građanima ove države. Potvrdilo se da mi imamo Tužilaštvo BiH koje ne radi na tome da se uspostavi bilo kakva vladavina prava i pravna država već da se je rješavaju razni privatni interesi”, zaključio je ministar Mektić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79