Mektić o radu Parlamenta BiH: Mi smo na odmoru evo treća godina, nama avgust nije nikakva razlika u odnosu na januar, februar, mart…

Dragan Mektić
Dragan Mektić

Državni poslanici su pred godišnjim odmorom. Da li su ga zaslužili, pitali smo Dragana Mektića, državnog poslanik SDS-a.

– Mi smo na odmoru evo treća godina. Mislim na Parlament BiH. Što se tiče nas, nama avgust nije nikakva razlika u odnosu na januar, februar, mart ili april. A da se u Parlamentu ne radi ništa tri godine, govore činjenice, kaže Mektić te pojašnjava da ne zna ima li ijedan zakon da je usvojen u Parlamentu, a da ga je predložio Savjet ministara BiH.

– Najviši organ vlasti u jednoj demokratskoj državi kontroliše izvršnu vlast i bira izvršnu vlast. I vrši nadzor nad radom. Ali, ovdje Savjet ministara apsolutno ništa ne radi. Nijedan zakon reformski nama nije dostavljen u Parlament, da o njemu raspravljamo, nijedan ozbiljan strateški dokument, koji se tiče budućnosti Bosne i Hercegovine, nije došao. Zato se u Parlamentu sve više, da tako kažem, pojavljuju razne ideje poslanika, poslaničkih grupa, nude se parcijalna rješenja, izmjene zakona, uglavnom tehničke, ali to u strateškom smislu ništa ne znači. Parlament se sveo na popravke tehničkih stvari, isključivo po inicijativama poslanika, ali tako nijedna država ne može da funkcioniše. Ne može Parlament funkcionisati bez izvršne vlasti, koja kroz resore prati i vrši reforme, pa zakonska rješenja predlaže Parlamentu. Tu su razne strategije, planovi, ali što se tiče izvršne vlasti, Parlament BiH je lišen te mogućnosti. Savjet ministara BiH bukvalno ništa ne radi, time ni Parlament, ističe Mektić za Oslobođenje i zaključuje:

– Mi smo dvije beskorisne institucije koje stvaraju ogromne troškove, bez ikakvih rezultata. I na kraju, kad se posmatraju tri zadnje godine Bosne i Hercegovine, nema napretka, samo stagnacija. Sad se, u trećoj dekadi ove godine, pojavio interes Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH da se usvoji budžet. I to će se naći u Parlamentu 27. jula, kaže naš sagovornik, te dodaje.

– Kada pogledate budžet i analizirate ga po stavkama, vidjećete da su indeksi tu na administrativne troškove, tekuće troškove, od 110 do 130 povećani, između ostalog i na bruto platama, što podrazumijeva povećanje troškova administracije. Mislim da je sada najbitnije Savjetu ministara da se usvoji takav budžet. Ima dobrih kapitalnih izdvajanja, da u četvrtom tromjesečju ove godine raspišu tendere, potroše taj novac, te po političkoj opredijeljenosti prime još određeni broj ljudi u administraciju. A znate da se na tenderima najlakše uzimaju pare, istakao je Mektić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79