Mektić: Sada je najvažnije ispraviti štetu koju je napravila Gordana Tadić

Isti razlozi zbog kojih je smijenjena postojali su i ranije,a li ju je tada štitio Milan Tegeltija, kazao je Mektić

Jedan od najvećih kritičara rada Gordane Tadić na mjestu glavne tužiteljice je bivši ministar sigurnosti, a danas zastupnik u državnom Parlamentu Dragan Mektić S obzirom na brojne optužbe koje je iznosio proteklih godina, pitali smo ga da prokomentariše današnju odluku prvostepene komisije VSTV-a o razrješenju Gordane Tadić.

– Što se mene lično tiče ovo je potpuno očekivana odluka disciplinske komisije. Prije nekoliko dana baš za Oslobođenje sam izjavio da Gordana Tadić neće dočekati redovan kraj svog mandata, nego da će biti smijenjena, mada bi bilo jako dobro da je to ranije učinjeno. Međutim, nju je štitio Milan Tegeltija. Razlozi zbog kojih je smijenjena su postojali i prije tri, peti i osam godina. Od kadaje došla počela je krivo i nakaradno da radi, ali je imala zaštitu Milana Tegeltije.

Sada je ova disciplinska komisija to korektno odradila, ali je samo pitanje kolika je šteta nastupila i kako se uopšte može popraviti stanje u Tužilaštvu BiH, jer je ona u velikoj mjeri poremetila sve u Tužilaštvu BiH. Tamo ništa ne funkcioniše, od međuljudskih odnosa, profesionalnih standarda, nezavisnosti u političkom smislu. Veliko je pitanje kako to sada nadokanaditi, a posebno kako Tužilaštvo BiH staviti u potpunu političku i pravnu nezavisnost, kako bi se barem djelimično povratio dignitet i povjerenje u samo Tužilaštvo. Mislim da je, kada je u pitanju povjerenje javnosti u pravosudni sistem, Tužilaštvo BiH daleko na najnižem nivou. Ona je to urušila za sve ove godine. Biće tu dosta posla i problema dok se sve vrati u normalu, rekao je Mektić za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79