Mektić: Vučić u sporazumu sa SAD-om prihvatio PISCES sistem, zbog kog je Dodik povukao vitalni interes

Bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić imao je također šta reći o sporazumu koji je Aleksandar Vučić potpisao u Bijeloj kući prije dva dana.

– Kako objasniti da je Vučić u današnjem sporazumu sa SAD-om prihvatio PISCES sistem, a Dodik zbog istog zatražio zaštitu vitalnog interesa i dobio ga na zadnjem zasjedanju od NSRS-a. Ko koga ovdje j… u zdrav mozak – napisao je Mektić prije dva dana na Twitteru.

Mektićeva primjedba odnosi se na dio sporazuma u kome je posebno podcrtao PISCES sistem:

“Obje strane će povećati provjeru avionskih putnika, međusobnu razmjenu informacija u okviru šire američke suradnje na Balkanu, te se obvezati na tehnološku nadogradnju za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primjenom i operacionalizacijom sistema osiguranja i informiranja koje pruža SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP”.

Podsjetimo, BiH je Memorandum u vezi sa PISCES sistemom potpisala sa Vladom SAD-a u vrijeme dok je Mektić bio ministar sigurnosti BiH, piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79