Meliha Abdul: Suprug je u pritvoru samo zbog plavih očiju

Redakciji „Dnevnog avaza“ obratila se Meliha Abdul, supruga Mensuda Samardžića iz Ilijaša, koji je prije mjesec uhapšen zbog sumnje da je, zajedno s Emirom Šenderovićem, Namikom Durmićem i Mohamedom Hossinom, počinio razbojništvo u Vogošći.

Ima dokaze

Riječ je o događaju od 15. avgusta, kada su razbojnici upali u stan 70-godišnjakinje u ulici Hilme Krke u Vogošći te su joj, uz prijetnju pištoljem i fizičkim napadom, oteli 20.000 KM. Žena je tada lakše povrijeđena.

– Moj suprug je optužen za nešto što nije uradio. Iako su svjedoci rekli da nije bio tu gdje policija tvrdi da jeste, njemu je pritvor produžen samo zbog plavih očiju – kazala nam je Meliha, napominjući da je u vrijeme kada je žena napadnuta, njen suprug bio u kući, što mogu potvrditi ona i njegov otac.

Dodaje da Mensuda u svojim izjavama ne spominju ni osumnjičeni jer ga ne poznaju.

– Imam sve dokaze kod sebe. Oštećena žena opisala je dva momka koji su je maltretirali i opljačkali. Jedan je imao crnu kapu i crnu zaštitnu masku, visine 170 centimetara, mršavije građe, oko 20 godina. Zapamtila je, kako kaže, njegove svijetle oči. Kaže da ga je dobro zapamtila, jer ga je sve vrijeme gledala. Stajao je ispred nje. Ovaj drugi joj je bio iza leđa, ali je zapamtila da je bucmastiji i malo stariji, oko 30 godina – navodi Meliha.

Prema njenim riječima, na prepoznavanju u policiji, osim njenog supruga, bila su trojica muškaraca viša od njega za 20 centimetara i dvojica koja su bila tamnijeg tena, te nijedan nije imao svijetle oči niti su bili njegovih godina.

Dala opis

– I tu na prepoznavanju oštećena je prepoznala moga supruga po boji očiju i boji obrva. Ona je tačno u svojoj izjavi opisala kakve je oči zapamtila i ništa se ne slaže, jedino zajedničko je što su svijetle oči, ali nisu postavljene onako kako je ona opisala. Namik Durmić je pod lažnim imenom pobjegao u Srbiju i on odgovara opisu koji je dala oštećena – napominje Meliha.

Radi na građevini

Njen suprug, tvrdi Meliha, radi na građevini i zarađuje. Imaju 13-mjesečno dijete, a s njima živi i njegov otac, srčani bolesnik.

– Moj suprug je pristao na sve vrste pregleda, od DNA, otisaka prstiju, ali to sve nije dovoljno, on ostaje u pritvoru samo zbog svijetle boje očiju. Moj suprug radi za porodicu, on se ne bavi kriminalom, ne znam više kome da se obratim – kaže Meliha.

Opasnost od ponavljanja djela

– Kantonalni sud u Sarajevu je 6. oktobra donio rješenje kojim je Mensudu Samardžiću produžio pritvor za dva mjeseca iz posebnog pritvorskog razloga propisanog članom 146. stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku FBiH, odnosno da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna. Protiv ovog rješenja izjavljena je žalba te je predmet dostavljen Vrhovnom sudu FBiH radi odlučivanja o navedenoj žalbi – saopćeno je iz Kantonalnog suda Sarajevo te su dodali da ne mogu davati više podataka s obzirom na to da se predmet nalazi u fazi istrage.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79