Memić i Feraget: Radi se na pokretanju istrage o ubistvu Dženana, postupak se opstruiše

Muriz Memić, otac stradalog Dženana, i pravni zastupnik porodice Memić Ifet Feraget komentarisali su odluku odbrane u slučaju “Memić” da ne ispituju svjedoka optužbe.

Upravo je Memić bio svjedok optužbe čije je svjedočenje počelo na prvom ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine, koje je održano 14. oktobra. Advokati optuženih Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Josipa Barića i Hasana Dupovca te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića su kao razlog da ne postavljaju pitanja istakli to da se Murizovi navodi ne odnose na optužnicu. Najavili su da neće ispitivati ni druge svjedoke.

Muriz Memić je istakao da mu je bilo očekivano da odbrana optuženih neće imati pitanja za njega. Kako je izjavio, na prvom ročištu su bombastično najavili da će imati hiljadu pitanja za njega, ali da se to nije desilo.

Poručio je advokatima da je ovo pokazatelj da su slabo pročitali optužnicu. Licemjernim je nazvao to što su ga, kako je rekao, danas pozdravili i saučešće izrazili advokati koji ga nikada ranije nisu pozdravili. Naglasio je da mu je to zasmetalo.

“Oni su napisali neko pismo protiv Ifeta i nemaju me oni šta pozdravljati”, dodaje.

Govoreći o tome da li je riječ o opstrukciji sudskog procesa, jer su advokati najavili da neće imati pitanja ni za većinu drugih svjedoka, kazao je da ga ništa ne iznenađuje.

“Oni stalno pokušavaju diskreditovati ovaj sud. To im neće poći za rukom, jer su dokazi neoborivi. Dvije presude kantonalnog suda i presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine sve govore. Da su mi postavili hiljadu pitanja nema onog na koje ne bi odgovorio. To su pitanja iz dokaza i njih ima Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Oni se igraju, ali ovaj postupak nije igra”, ukazao je.

Memić očekuje da će ovaj postupak dugo trajati te smatra da odbrana neće uspjeti da ga “obore”.

“Slušam ja priče po gradu šta pokušavaju advokati i ko ih angažuje, ko ih plaća”, rekao je.

Upitan da li će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenuti istragu o ubistvu njegovog sina, odgovorio je da se radi na tome i da jedino to može kazati.

“Prikupljaju se dokazi i ide se u dobrom smjeru”, zaključio je.

Feraget: Treba se čuvati unakrsnog ispitivanja

Feraget je saglasan s Memićevom konstatacijom da bi odgovorio na svako pitanje, jer su, kako je izjavio, njhove tvrdnje utemeljene na dokazima.

“Često smo mi advokati na seminarima spominjali slučaj kada je advokat ispitivao svjedoka na okolnosti jednog događaja pa mu rekao: ‘Zašto lažete kad niste vidjeli da je moj klijent oštećenom odgrizao uho’. Potom je svjedok odgovorio: ‘To je tačno, ali sam vidio kada je ispljunuo uho’. Dakle, treba se čuvati unakrsnog ispitivanja. Kada ispitujete svjedoka koji je 100 posto stabilan i koji bi mogao vašeg klijenta ugroziti, onda je najracionalnija odluka kazati da nemate pitanja”, mišljenja je.

Za njega je stvar sudija da ocijene tvrdnju odbrane da se navodi Muriza Memića ne odnose na optužnicu te da ga zbog toga nisu odlučili ispitati.

Feraget je ukazao da je i Memiću nagovijestio da će za odbranu najracionalnija odluka biti da ga ne ispituju. Poručio mu je da bi od njegovog ispitivanja imali samo štetu.

“To se danas desilo i mi uvijek idemo korak ispred. Analiziramo stvari i za mene ništa neočekivano”, dodaje.

Smatra da je odbrana trebala unaprijed izvijestiti sud da neće imati pitanja, a kako bi postupak bio što učinkovitiji. I on je izjavio da se postupak opstruiše.

“Bilo je pokušaja od pojedinih odbrana, a o tome ćemo izvijestiti tužilaštvo, da opstruišu ovaj postupak na način da je najavljeno da će Murizu Memiću biti saopćeno da je slagao da mu je sin ubijen kako bi uništavao integritet pravosudnih institucija. Rekao sam Murizu da je to dodatna potvrda da neće biti ispitivan”, potcrtao je.

Ponovio je da je Muriz Memić bio potpuno spreman da svjedoči.

Na sljedećem ročištu tri svjedoka optužbe

Prvo ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine je održano 14. oktobra, a potom je prolongirano do danas iz zdravstvenih razloga optužene Ramić, koja je bila s Dženanom u noći kada je stradao. Muriz Memić je na prvom ročištu govorio o tome šta se dogodilo nakon što je njegov sin stradao pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Oleg Čavka su najavili da će na sljedećem ročištu, koje bi trebalo biti održano 23. decembra, svjedočiti Dženanova sestra, Arijana, ranije osumnjičeni pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nedžad Hrvat i pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo Velibor Ristivojević.

Za napomenuti je da su Hrvat i također pripadnik Direkcije Nebojša Veljović radili na osiguranju diplomatskog objekta u ilidžanskoj Velikoj aleji u noći 8. februara 2016. koji se nalazi u blizini mjesta gdje je Dženan stradao. Protiv Hrvata i Veljovića optužnica nije podignuta.

Sud Bosne i Hercegovine je 21. jula ove godine potvrdio optužnicu za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao.

Muriz Memić i Ifet Feraget tvrde da je Dženan ubijen te da su nadležni prikrivali okolnosti pod kojima je ubijen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79