Senaid Memić (SDA) pao zbog Hotela Malak i Seje Brajlovića

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo istražuje bivšeg načelnika Općine Ilidže zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlaštenja tokom načelničkog. On je zbog toga danas i uhapšen.

Naime, Memić se sumnjiči zbog zloupotreba prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru “Malak Group”. Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata. Dvije godine kasnije, tačnije u februaru 2015. godine, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

Iz Tužilaštva KS su saopćili da se Memić tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. gdine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak Group te parking Općine Ilidža koji je dat na korištenje ugostiteljskom objektu “Brajlović”.

O slučaju izdavanja dozvola hotelu Malak Group istraživački portal Detektor pisao je još 2016. godine.

U krivičnoj prijavi protiv Memića i još dva uposlenika Općine, navodilo se da je tadašnji načelnik, izdavanjem dvije dozvole, dopustio izgradnju hotela, nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poništilo ranija rješenja kojima je dozvoljena gradnja, s obzirom na Memićevo odobrenje da hotel ima sedam spratova, a prema Regulacionom planu i postojećim zakonima, dopuštena je visina gradnje do četiri sprata.

Kako je za BIRN BiH potvrđeno iz Tužilaštva 2020. godine, ova krivična prijava provjeravala se duže od 50 mjeseci – četiri godine, dva mjeseca i 23 dana, nakon čega je postupajuća tužiteljica Željka Radovanović-Sokić navela da se istraga neće sprovoditi jer u prijavi “nedostaje utvrđen element (…) koristi investitoru ‘Malak Group’”, odnosno da nije pokazano da je hotel ostvario korist od činjenice da ima gotovo dvostruko veći broj spratova od broja predviđenog Regulacionim planom.

Krivičnu prijavu protiv Memića podnio je Ejup Ganić. Nakon što je tužiteljica Radovanović-Sokić donijela odluku da se istraga neće sprovoditi, Ganićev pravni zastupnik Senad Pećanin je podnio žalbu u kojoj je naveo kako je tužiteljica donijela nerazumnu odluku.

Ovu žalbu prihvatila je Sabina Sarajlija, glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, te je spis vraćen tužiteljici Radovanović-Sokić na ponovno odlučivanje.

Tokom trajanja žalbenih postupaka, gradnja objekta “Malak Group” je nastavljena i hotel “Regency” je otvoren krajem 2016. godine.
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79