Mercedes ukida manuelne mjenjače i mnoge konvencionalne motore

Kompanija Mercedes-Benz fokusirana je na elektrifikaciju, a to pokazuju brojni primjeri. Međutim, sada postoji plan za ukidanjem manuelnih mjenjača i brojnih motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

U planovima Mercedesa su električni AMG i Maybach modeli pa čak i električna G-Klasa. Sedani EQE i EQS će imati SUV varijante kako bi slijedili modele EQA i EQB. Ogromne investicije u “zelene” modele zahtjevaju više nego izdašan budžet, tako da će Mercedes morati praviti “rezove” koji imaju najviše smisla.

Velike promjene nisu iznenađenje, a među njima je ukidanje manuelnog mjenjača. To se neće dogoditi preko noći, ali Mercedes to definitivno namjerava učiniti. To će utjecati uglavnom na Evropu, jer u SAD-u manuelni mjenjači u Mercedesovim modelima nisu dostupni još od 2015. godine i modela SLK250.

Također, bit će ukinuti i mnogi konvencionalni motori do kraja desetljeća, njih oko 70 posto. Za očekivati je da dizeli budu najugroženiji zbog sve strožijih zakona o emisiji gasova u Evropi.

Mercedes će smanjiti i broj platformi, što znači da će sve više modela dijeliti istu platformu. Cilj je naravno smanjiti troškove razvoja.

Mercedesova ponuda je bogatija nego ikad prije, a zasad nisu najavljena smanjenja broja modela. Ipak, nedavno su penzionisani S-Klasa Coupe i S-Klasa kabriolet.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79