“Merhamet” širom BiH svakodnevno dostavlja tople obroke i pakete osobama starijim od 65 godina

Nakon naredbi nadležnih institucija u Federaciji BiH o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina, Humanitarna organizacija “Merhamet” je u svim svojim reghionalnim i osnovnim odborima koji imaju svoje javne kuhinje organizirao dostavu toplih obroka na kućne adrese korisnika na koje se zabrana kretanja odnosi.

Prema riječima predsjednika “Merhameta”, takvih korisnika je blizu 1.000.

– Osim toga, “Merhametovi” uposlenici i volonteri na kućne adrese obilaze i 1.200 korisnika u okviru projekta “Kućna njega” i njima dostavlja pakete sa hranom i sredstvima za higijenu. “Merhamet” se potrudio da na taj način zaštiti svoje najugroženije korisnike – kazao je Vrbanjac.

Takve aktivnosti provode “Merhametovi” regionalni odbori Sarajevo, Tuzla, Travnik, Maglaj, Zenica, Bihać, Mostar i Banja Luka.

Inače, “Merhamet” u svojim javnim kuhinjama širom BiH svakodnevno priprema tople obroke za oko 8.000 socijalno ugroženih osoba. Pored toga, oko 30.000 socijalno ugroženih osoba povremeno prima pomoć “Merhameta”, shodno mogućnostima.

– Zbog korisnika koji obroke preuzimaju u našim kuhinjama i njihovim punktovima, “Merhamet” je, nakon pojave pandemije koronavirusa i nakon donošenja mjera nadležnih institucija u našoj zemlji, prilagodio rad i aktivnosti svojih kuhinja. Radi prevencije i sigurnosti naših korisnika, “Merhametove” narodne kuhinje su prilagodile radno vrijeme, odnosno produžile vrijeme podjele obroka svojim korisnicima kako bi se izbjegle veće gužve u kuhinja i punktovima gdje se obroci dijele – kazao je Vrbanjac.

Dodao je da su u “Merhametovim” kuhinjama poduzete i sve dodatne higijenske mjere, koje podrazumijevaju stalnu dezinfekciju kuhinja i zaštine mjere osoblja koje radi u narodnim kuhinjama, ali i korisnika.

– U novonastaloj situaciji, “Merhamet” svakodnevno dobija stotine poziva od građana starije životne dobi koji nisu naši korisnici. Mi nastojimo, shodno našim mogućnostima, pomoći i njima – rekao je Vrbanjac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79