Mesić: Alija Izetbegović nikada nije pristajao na podjelu BiH

Podsjetio je kako se povremeno u Hrvatskoj “izvlači” izjava Alije Izetbegovića o ratu u Hrvatskoj, kada je rekao “To nije naš rat” – Milorad Dodik, iako otvoreno zagovara podjelu i nestanak Bosne nije najveći problem, tvrdi bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stipe Mesić.

– Zvanični Beograd je taj koji treba da konačno kaže da li je za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Sve dok Beograd podržava Dodikove stavove o otcijepljenju, on će ih i iznositi. Službeni Beograd, odnosno Aleksandar Vučić treba uraditi ono što sam uradio i ja, kada sam bio predsjednik Hrvatske. Vučić treba otvoreno reći Srbima u BiH, kao što sam ja rekao Hrvatima u BiH, da je Bosna i Hercegovina njihova država, da je njihov glavni grad Sarajevo i da svoje probleme trebaju rješavati u BiH, a ne tražiti da ih rješava Beograd, kazao je Mesić, gostujući na FACE TV-u.

On je prokomentarisao i nikada potvrđene informacije o tome da su, navodno, i bošnjački političari razmišljali o mogućoj podjeli BiH. – Bio sam učesnik mnogih pregovora, i tom prilikom razgovarao sam i sa bosanskim predstavnicima. Nikada niko od njih nije ni spomenuo podjelu kao moguću opciju. Sjećam se kada je pokojni Alija Izetbegović jednom prilikom govorio kako mu je nuđena podjela Bosne. On je tada odgovorio da Bosni trebaju i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i Jevreji i svi ostali koji u njoj žive, jer bez bilo koga od njih nema ni Bosne, dodao je Mesić.

Podsjetio je kako se povremeno u Hrvatskoj “izvlači” izjava Alije Izetbegovića o ratu u Hrvatskoj, kada je rekao “To nije naš rat”. – To rade politički špekulanti koji ovu izjavu izvlače iz konteksta onog što je Alija rekao. Tada je JNA mobilisala mladiće po Bosni i Hercegovini da idu ratovati u Hrvatsku. Alija je tada rekao da mladići iz BiH ne trebaju ići u Hrvatsku jer to nije njihov rat. On je tada zabranio mobilizaciju koju je vršila JNA, šta je trebao uraditi? Zar je trebao dozvoliti da mladi ljudi iz BiH ratuju u Hrvatskoj na strani JNA.

To oni koji izvlače ovu izjavu ne spominju, ponavljam još jednom Alija Izetbegović je zabranio mobilizaciju u JNA na prostoru BiH, naglasio je Mesić. Za trenutno stanje na prostoru Zapadnog Balkana on je okrivio i Evropsku uniju, kazavši kako je EU morala ubrzati prijem zemalja Zapadnog Balkana u svoje članstvo, jer bi tada svaka priča o granicama postala bespredmetna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79