Meteorolog Nedim Sladić najavio nove vremenske neprilike u Bosni i Hercegovini

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić govorio je vremenskim prilikama koje nas očekuju u narednom periodu.

“Nema nijedne osobe koja nije ovako dugo iščekivala kišu. Što se tiče ovog perioda sa nešto ugodnijim temperaturama zraka, on će potrajati još eventualno dva dana nakon čega ponovo slijedi novi priliv sve toplije zračne mase iz oblasti Mediterana što će onda usloviti povratak onog pravog ljeta”, kazao je Sladić gostujući na N1 televiziji.

“Vidjet ćemo kako će se stvari posložiti u vidu parametara koji se moraju ispuniti za šesti toplotni val, a to znači da pet dana zaredom temperatura zraka prelazi pet i više stepeni po definiciji tehničkih specifikacija Svjetske meteorološke organizacije. Šta to znači? Prosječna temepratura u većini gradova BiH se kreće između 26 i 29 stepeni. To su neke uobičajene vrijednosti. Sve iznad 31 u Bosni, a preko 33 stepena u Hercegovini se smatra početkom toplotnog vala”, kazao je.

“Nažalost, kiše više nema. Eventualno danas još neki lokalni pljusak u Hercegovini. Hajde da se nadamo da će pasti na onom području gdje je jučer i trebala da padne i gdje je bila najpotrebnija. Relativno se sušan period nastavlja i u septembar”, dodao je Sladić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79