Meteorolozi: Na snazi je žuti meteoalarm!

Meteorolozi: Na snazi je žuti meteoalarm!


Jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su registrovani na području Krajine i sjeveru Bosne. Zbog pljuskova i grmljavine na snazi je žuti meteoalarm:

“Budite svjesni. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Bjelašnica 12; Ivan Sedlo i Sokolac 17; Srebrenica 18; Banja Luka, Bihać, Bugojno i Zvornik 19; Doboj, Drvar, Livno, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 20; Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 21; Trebinje 24; Mostar 25; Neum 26°C.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. U većem dijelu Bosne će biti ugodnije, pod uticajem blagog pada temperaturnih vrijednosti i povremenog, nešto svježijeg, istočnog strujanja. U Hercegovini toplije, pri čemu bi južina mogla uzrokovati probleme osjetljivim osobama, stoga je poželjno biti oprezniji i ne izlagati se jačim fizičkim aktivnostima. Poslijepodnevni pljuskovi mogu mjestimično usloviti lošiju opštu sliku.

Danas umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jači pljuskovi se očekuju u poslijepodnevnim satima kada je moguća i lokalna pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni većinom istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 33°C. U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28°C.

U srijedu, u Bosni i Hercegovini promjenljiva oblačnost i dalje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Moguća je i pojava grada u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 34°C.

U četvrtak, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

U petak, u Bosni i Hercegovini preovladavaće sunčano uz umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi su mogući u istočnim, sjeveroistočnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija