Meteorolozi upozoravaju: Dolaze nam velike padavine, evo u kojem periodu

Meteorolozi u Bosni i Hercegovini u narednim danima najavljuju velike padavine. Prognoza se može promijeniti, ali sudeći po posljednjim informacijama od nedjelje u Bosnu i Hercegovinu dolaze velike kiše. Taj period s velikim količinama padavina trebao bi trajati od 12. do 16. maja.

Još uvijek nema razloga za paniku, ali svakako treba pratiti razvoj situacije kako bi se adekvatno pripremili i reagirali u slučaju obilnijih padavina i, eventualno, poplava.

Kontaktirali smo meteorologa amatera Nedima Sladića, koji je za čitatelje portala Radiosarajevo.ba prognozirao vremenske prilike u Bosni i Hercegovini i izraženu promjenu vremena koju najavljuju satelitske slike u svjetskim meteorološkim stanicama.

“Istina je da ide promjena vremena i to mogu reći prilično izražena promjena vremena u nedjelju uzrokovana ciklonalnim poljem koje će se razviti u Genovskom zaljevu, a potom će se širiti prema našim krajevima uslovljavajući poprilično obilne količine padavina. Ako je vjerovati prognoznom materijalu s kojima raspolažemo i generalno taj materijal pokazuje da su količine padavine dosta visoke, čak i ansambl produkti koji vam mogu dati nešto više informacije o samom praćenju razvoja vremena slične stvari potvrđuju”, kaže Sladić i dodaje:

“I dalje doduše osciliraju u položaju ciklone koji može biti glavni okidač potencijalnih poplava i to samo da se centar pomjeri za 100-200 kilometara sjevernije. Evo da vam dam jedan primjer. Kada bi imali centar ciklone koji bi se smjestio nad jug naše regije, kada bi se smjestio između područja sjeverne Grčke i Egejskog mora, tada bi naša područja prošla bez većih i značajnijih padavina i samim bili bismo mnogo bezbjedniji od utjecaja jednog takvog sistema koji bi nam često donosio padavine”, ističe Sladić.

Upozorava Sladić da su slične vremenske prilike vladale u našoj zemlji i 2014. godine, piše Radiosarajevo.

“Međutim, problem je što modeli već danima uporno biraju onu nama nepovoljniju putanju, a to je da idu od Jadranskog mora naglo ka sjeveru. Odnosno idu ka istočnom Balkanu i tu doslovno bi se zarobili u mjestu, jer su okruženi blokom anticiklonalnog polja. Odnosno polja visokog zračnog pritiska koje se pruža od Turske, preko Crnog mora, na Rusiju, na Skandinaviju i ovamo na zapad na Španiju. Sada vidite taj krug u kojem taj nestabilni sistem ostaje doslovno zarobljen. Nema kud da ide. Onda govorimo o takozvanoj kvazistacionarnosti takvog sistema. Što znači doslovno da sistem ostaje zarobljen na jedno mjesto. Pumpa vlagu, velike količne vlage”, ističe Sladić i dodaje:

“To se desilo 2014. godine. Ciklon je ‘zakočio’ nad našim područjem, pumpao je vlagu s područja Jadrana i samo je u valovima neprekidno i kontinuirano donosio vlažne zračne mase, naravno padavine koje su bile izuzetno jake na sjeveroistoku i sjeveru naše zemlje i onda smo vidjeli šta je bilo za posljedicu te 2014. godine. Premašili smo historijske rekorde, a tada su zabilježene i poplave. Ja ću biti iskren i reći da postoji mogućnost za dosta velike količine padavina u periodu od 12. do 15. maja i to je gotovo neminovna činjenica. Da li će biti poplava to je još uvijek upitno”, kaže Sladić.

Ipak još uvijek je rano govoriti o tačnoj prognozi za period od 12. do 16. maja, ali svakako treba pratiti razvoj situacije.

“Teško je govoriti o količinama padavina u narednom periodu. Dosta će ovisiti o položaju samog ciklonalnog polja, ali ono što mogu orijentaciono reći, najviše padavina bi bilo u istočnom, sjeveroistočnom i sjevernom dijelu, te djelomično centralnim predjelima Bosne. Ne možemo sa sigurnošću reći od 12. do 16. maja kako će to sve ići. Do nedjelje znamo da će biti uglavnom lijepo vrijeme, izuzmemo li četvrtak koji će donijeti prolazak jedne fronte, malo padavina. Petak je posljednji dan za koji možemo reći sigurno prognozu i po njoj se ravnati, a sve nakon toga je nesigurno. Uzmemo li u obzir da trendovi već četiri ili pet dana unazad idu u nepovoljnom smjeru, onda itektako postoji veliki rizik i prilično jak signal da će obilnije padavine zahvatiti našu zemlju.

Da rezimiramo, količina padavina ovisit će od ciklone, od samog kretanja ciklone, odnosno položaju te nestabilne zračne mase i naravno ovisit će od područja u kojem se budemo nalazili. Najviše padavina kako smo rekli trebalo bi biti u istočnom, sjeveroistočnom i sjevernom dijelu, te djelomično centralnim predjelima Bosne. Ponegdje bi one mogle prelaziti i oko 100 litara po metru kvadratnom”, rekao je Sladić za Radiosarajevo.ba.

Slično su najavili i naši “lovci” na oluje. Na Facebook stranci Bosnian Storm Chasers, još uvijek neoficijalno, najavljene su velike količine padavina u narednom periodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79