Mi smo rudari i, kao, imuni smo na ovaj virus?

Iako su brojne firme i preduzeća u našoj zemlji prinuđene obustaviti svoj rad i poslovanje, među rijetkima koji zarađuju za života, uprkos činjenici da hara pandemija koronavirusa, jesu komorati. Za njih ova pravila ne važe, pa dodatno riskiraju svoje živote i izlažu se riziku zaraze koronavirusom.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Smjena radnika

Ekipa “Avaza” posjetila je danas Rudnik mrkog uglja Zenica, odnosno jamu Raspotočje, gdje smo zatekli smjenu radnika. Na ulazu u jamu nalazi se sredstvo za dezinfekciju ruku, a vrijedni komorati trude se poštovati sve mjere poput nošenja maski.

Iako nisu bili raspoloženi da govore za medije, na njihovim licima moguće je vidjeti umor i iznemoglost, ali i zabrinutost zbog situacije koja vlada u našoj zemlji.

Posebno su sa zebnjom bili oni koji tek dolaze na posao, odlaze u utrobu zemlje, te ne znaju hoće li se vratiti svojim kućama. Dodatno na tu brigu stiže i ona zbog pandemije, odnosno da se ne zaraze.

Dok stojimo ispred jame Raspotočje, čujemo komorate kako glasno i zabrinuto komentiraju situaciju u vezi s pandemijom.
Sedam kora

– Da me hoće neko udariti nečim, pa da mogu ići na bolovanje – rekao je jedan od komorata.

Na Facebook stranici “Rudari Zenica” brojni su komentari zeničkih rudara, koji se boje za svoje zdravlje.

– Mi smo rudari i, kao, imuni smo na ovaj virus? – samo su neki od komentara.

Bilo kako bilo, rad u rudnicima širom BiH nije obustavljen, a kako stvari stoje, neće ni biti. Rudarima preostaje poštovati naredbe s vrha, pridržavati se mjera i nadati se da će još dugo silaziti u utrobu zemlje, zarađivati hljeb sa sedam kora i pobijediti pandemiju koja prijeti ne samo njima nego cijelom čovječanstvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79