Mia Marić je ponos BiH: Nakon odbrane doktorata u Manchesteru postala je najmlađa doktorica nauka iz BiH

Mia Marić je odbranila doktorat na Univerzitetu u Manchesteru (Faculty on Science and Engineering, Department of Materials), i sa 26 godina postala najmlađa doktorica nauka iz Bosne i Hercegovine. Naime, Mia je doktorski rad pisala na temu “Uticaj metalurškog stanja na taloženje hibrida i preorjentaciju u zirkonijumu”.

ODBRANA IZ SARAJEVA

Njeni roditelji napustili su Bosnu i Hercegovinu i 1991. godine otišli u Južnoafričku Republiku, gdje je Mia rođena 17. septembra 1995. godine. Školovala se u Australiji.

Mijini roditelji već duže vrijeme žive u Sarajevu, pa je ova mlada naučnica odlučila svoj doktorat braniti online, upravo iz Sarajeva. Inače, Marić je dobitnica međunarodne, industrijski sponzorisane stipendije za doktorski studij koji je upisala 2019. godine, te završila u rekordnom roku od dvije godine.

Prethodno je diplomirala na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u australijskom Sydneyu, i to kao najbolja studentica u svojoj generaciji u oblasti Nauke materijala. Također, dobitnica je i nagrade za najbolji diplomski rad iz oblasti procesne metalurgije na ovom australskom univerzitetu.

U Australiji je radila praksu na Australian Nuclear Science and Technology gdje je razvila posebno interesovanje prema nuklearnim materijalima.

Među mnogobrojnim kandidatima izabrana je da učestvuje na simpoziju koji ohrabruje žene, naučnice da nastave i razvijaju naučnu karijeru.

Pobjednica je i Globalnog simpozijuma mladih naučnika i proglašena najboljom mladom naučnicom u Engleskoj. Radila je na razvoju i objavi softwerskog paketa Pyton 2021. i glavna je programerka i kreatorka softverskog paketa Happy koji analizira radijalne hibride prisutne u legijama zirkonijuma.

Ova uspješna Bosanka, tokom svoje dosadašnje akademske karijere bila je iznimno posvećena i programima koji se odnose na prihvatanje različitosti i programima inkluzije.

LJUBAV PREMA BIH

Tokom pandemije koronavirusa volontirala je prilikom vakcinisanja stanovništva u Engleskoj. Također, sedam godina je volontirala u udruženju koje priprema hranu za socijalno ugrožene, kao i u dječijoj bolnici u Australiji.

Mia uživa u sportskim aktivnostima: hokeju, planinarenju, trčanju i tenisu. Najveći izazov joj je kuhanje, a najviše na svijetu voli roditelje i sestru koji su ugradili neizmjernu ljubav prema Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevu u kojem provodi svoje slobodne dane i uživa u svim njegovim ljepotama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79