Microsoft potvrdio: “Prekidamo partnerstvo s Prointerom”

Microsoft potvrdio: “Prekidamo partnerstvo s Prointerom”


 

Svjetski tehnološki div Microsoft potvrdio je za Klix.ba da IT kompanija iz BiH Prointer ITSS više nije njihov partner.

Time je i ozvanično informaciju od prije dva dana, iako je menadžment Prointera u međuvremenu demantovao da je saradnja s Microsoftom prekinuta.

Iako nisu željeli govoriti o detaljima prekida partnerstva, jasno je kako se ovo dešava usljed proširenih američkih sankcija Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a.

I KCUS posluje sa Prointerom: Ugovori vrijedni preko 120.000 KM

U samo tri godine IT kompanija Prointer prešla je put od Microsoftovog partnera godine (2018.) do uklanjanja s liste partnera (2022.).

Zbog sankcija uvedenih kompaniji Prointer sada bi se u problemu mogle naći brojne firme i javna preduzeća koja su kupila licencu od Prointera, jer to znači da više nemaju licencu Microsofta. U prijevodu, više ne mogu koristiti i prodavati programe Microsofta.

I mnoge druge kompanije iz regiona i svijeta već otkazuju saradnju svima koji su pod američkim sankcijama ili se dovode u vezu s osobama ili kompanijama koje su Sjedinjene Američke Države označile.

Pod direktnim američkim sankcijama osim Dodika je i Alternativna televizija (ATV), iz koje su za naš portal potvrdili probleme koje zbog sankcija već imaju.

Microsoft sa svoje liste partnera skinula firmu Prointer

“Saradnju nam je otkazalo nekoliko pravnih osoba i to očekivano – zbog prisustva američkog kapitala u vlasničkim strukturama”, kazali su oni.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija