Mig-21 u upotrebi skoro šest decenija: Ljubimac komunističkog režima

Lovački avion „mig-21“(vojna oznaka: L-17 za „mig-21“ BIS, NL-16 za „mig-21“ UM) već 58 godina je u upotrebi. Radi se o lovcu namijenjenom za lovačka i vatrena dejstva u sekundarnoj nameni, danju i noću, u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima.

Stižu novi snimci iz Zvornika: Poginuo pilot aviona, jedna osoba povrijeđena

Jedan od najznačajnijih borbenih aviona svjetske historije. Posljednji Migovi-21 na Balkanu nabavljeni su sredinom 80-ih godina i oni su jedini koji se i danas koriste.

Devet varijanti

U svojoj 58-godišnjoj historiji upotrebe, Mig-21 na jugoslovenskom i sada srbijanskom nebu letio je u devet različitih varijanti, odnosno u tri razvojne generacije.

MiG-21 je uz MiG-29 bio najpoznatiji izvozni lovac sovjetske proizvodnje. Uz Sovjetski Savez, koristile su ga ili ga još uvijek koriste članice bivšeg Varšavskog pakta, kao i druge komunističke zemlje koje nisu bile članice tog saveza.

Uz Evropu, taj lovac koristio se i u azijskim i afričkim zemljama koje su imale komunistički režim te na Kubi. S vremenom je avion došao i u “zapadne ruke”, odnosno najprije u Izrael tokom Šestodnevnog rata, da bi lovci potom bili brodom dostavljeni u SAD.

Iako su američka testiranja pokazala da se radi o veoma pokretnom lovcu, MiG-21 imao je loše karakteristike, zbog čega su novi avioni znali biti otpisani iz upotrebe nakon 10-15 godina službe. Iako se danas ti lovci više ne proizvode, svejedno ih koriste zračne snage velikih zemalja (u vojnom smislu). Među njima su Indija, Egipat i Sjeverna Koreja.

MiG-21 je izrađen uglavnom od aluminija s dodacima čelika, magnezija te stakloplastike. MiG-21 je poznat po svom dizajnu u obliku “cigarete” s svojim delta krilima. Ima izduženi okrugli trup koji započinje s kružnim usisnikom zraka. U njemu je smješten stožasti nosni konus koji se može automatski namještati te tako da može ograničavati količinu zraka koji ulazi u usisnik.

Poklopac kabine

Repne površine su izrađene na konvencionalan način te su imale vodoravni stabilizator koji se mogao cijelom svojom površinom pomicati te jedan okomiti stabilizator. Neke inačice su imale i padobran koji se koristio za usporavanja prilikom slijetanja na kratke piste, a bio je montiran u repnom dijelu.

Pilot je sjedio ispod jednodijelnog poklopca koji se otvarao prema naprijed. Prvobitna ideja dizajnera je bila da se poklopac kabine izbaci prema naprijed u slučaju pilotovog katapultiranja. To je ostalo samo kod prvih modela te je kasnije zamijenjeno poklopcem koji se otvara sa strane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79