Migrant Ammar iz Alžira u Tuzli pronašao drugu porodicu: Prihvatili su ga kao sina, svi zajedno obavljaju poslove…

Već tada je odlučio da je Bosna i Hercegovina zemlja njegovih snova i da će dati sve od sebe da ostane ovdje. Njegove želje, ali i dobrotu i iskrenost prepoznala je porodica Hasanović

Za migrante koji svakodnevno pristižu Bosna i Hercegovina je samo usputna stanica ka ostvarenju njihovog cilja, odlaska u Europu.

Iste želje kao i hiljade drugih migranata imao je i Alžirac Ammar sve dok na autobuskoj stanici u Tuzli nije upoznao volonterku Mersu u čijoj vikendici je boravio tokom ljeta.

Već tada je odlučio da je Bosna i Hercegovina zemlja njegovih snova i da će dati sve od sebe da ostane ovdje. Njegove želje, ali i dobrotu i iskrenost prepoznala je porodica Hasanović.

Ammar Lajchaoui je u Alžiru ostavio roditelje, tri sestre i šestero braće. Kaže da je zajedno s njima dijelio jednu sobu. Iako su radili, zarada koju su na kraju mjeseca dobijali bila je nedovoljna i on je u tranzitu prema zapadnoj Evropi stigao u Tuzlu u BiH, piše Federalna.

Moja porodica je u velikom problemu u Alžiru. Imamo malu kuću, a veliku porodicu. Radili smo za otprilike pet maraka dnevno. Neimaština je. Nije dobro – priča Ammar.
Za razliku od drugih migranata u prihvatnim kolektivnim centrima koji jedva preživljavaju, Ammar je imao sreću da pronađe porodicu koja ga je prihvatila kao sina.

Na taj nas je potez povuklo to što smo mi prošli taj život. Nesretne ’92. godine i sami smo bili prognanici i bili smo u situaciji da nam je trebala nečija pomoć – navodi Dževad Hasanović.

Ammar s njima učestvuje u kućanskim poslovima i svi zajedno nadaju se boljem životu, koji nužno ne mora biti ni u Zapadnoj Europi.

Dobar je, poslušan, nemam riječi. Željela bih da ostane s nama ovdje u porodici – ističe Sadija Hasanović.

U porodici Hasanović kažu da obični čovjek može učiniti više za migrante, kojih ima sve više u BiH. Država je uglavnom zakazala u upravljanju migrantskom krizom i sve je ostalo na dobrim ljudima. Tako je i u Tuzli gdje većina migranata dane i noći provodi u izuzetno teškim uvjetima pod vedrim nebom i uglavnom su briga volontera koji im pomažu da prežive.

– Bez ičega, spavaju gdje stignu. Jedina pomoć im dolazi od volontera i građana Tuzle – priča volonter Senad Pirić.

– Ljudi iz Tuzle, volim vas i nosim u srcu. Hvala vam na svemu – poručio je Ammar.

Migrant iz Alžira u Tuzli pronašao drugu porodicu Video: Federalna Više info http://bit.ly/35SoIIT

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Sonntag, 1. Dezember 2019

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79