Migrante iz napuštenih objekata prebacuju u Lipu

Pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH u saradnji s policijom USK provode ovih dana aktivnosti na planu izmještanja migranata iz užeg područja Bihaća u kamp Lipa, koji je udaljen dvadesetak kilometara od ovog grada.

Prema riječima Mirsada Buzara, direktora pomenute službe, u proteklih nekoliko dana preko stotinu migranata je pronađeno u napuštenim i devastiranim objektima u centru Bihaća i svi oni su prevezeni u Lipu, gdje je za njih osiguran smještaj. Najviše migranata je pronađeno u objektima nekadašnjeg preduzeća “Krajinametal” te u nedovršenom Domu penzionera.

“Naša služba je migrante iz napuštenih objekata izmjestila u privremeno šatorsko naselje Lipa, gdje su medicinski pregledani, a nakon toga su smješteni u preventivnu izolaciju, odnosno šatore koji su određeni kao privremeni karantin”, kazao je Buzar.

Iz policije USK su istakli kako su sve ove aktivnosti provedene mirnim putem i da se migranti nisu protivili.

Navode kako se dolaskom lijepog vremena neprestano povećava broj migranata na ulicama Bihaća, a najveći njih pokušava da pronađe smještaj upravo u napuštenim objektima.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić ističe kako će u narednim danima svi migranti iz urbanih područja Bihaća biti transportovani u Lipu, gdje se može smjestiti oko 1.500 korisnika, dok ih se trenutno tamo nalazi nešto manje od 1.000.

Kljajić je ponovo izrazio nezadovoljstvo odnosom nadležnih državnih institucija kada se radi o migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu.

“Dok je ove vlasti na nivou BiH, pitanje migracija neće biti riješeno. Već sada je sigurno da nećemo imati smještajnih kapaciteta za sve migrante koji dođu”, ocijenio je Kljajić.

Prema njegovim riječima, građani USK gube strpljenje i očekuju konkretne poteze, s obzirom na to da su prisutni i problemi s migrantima koji su zaraženi virusom korona, pa je dosad registrovano oko stotinu takvih slučajeva.

Također, građani svakodnevno na društvenim mrežama objavljuju fotografije migranata koji se za vrijeme policijskog sata i ograničenja kretanja u velikim grupama kreću ulicama Bihaća i Velike Kladuše.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79