Migranti blokirali Predsjedništvo: I zakonodavna i izvršna vlast BiH upale u ćorsokak

Nakon jučerašnjeg neuspjelog sastanka članova Predsjedništva BiH postalo je jasno da je Bosna i Hercegovina u potpunoj blokadi, jer nijedna institucija vlasti, od izvršne do zakonodavne, više uopšte ne funkcioniše.

Stav je ovo političkih analitičara koji ističu da je blokada oba doma Parlamenta BiH i Savjeta ministara očito prenijeta i na Predsjedništvo BiH, koje je jučerašnjom sjednicom dokazalo da nisu u stanju da se dogovore ni oko naizgled jednostavnih pitanja, a koja su u interesu građana.

Iako je na jučerašnjem dnevnom redu bila samo jedna tačka, a odnosila se na rješavanje migrantske krize, trojica članova Predsjedništva BiH su nakon sastanka imali zajednički stav samo oko jedne stvari, a to je da se “ništa nisu dogovorili”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon sjednice da je odbio zahtjev da se na granici prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH, kao ispomoć Graničnoj policiji, jer to nije nadležnost vojske.

Preglasan

On je naveo da nije podržao ni odluku za raspoređivanje Frontexa (Agencije za zaštitu granica EU), ocijenivši da bi to značilo samo još “tvrđu” granicu prema Hrvatskoj.

– Preglasan sam u pogledu Frontexa i procedura govori da će se to vratiti na redovne sjednice – pojasnio je Dodik, koji je juče odbio i zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH, koji je predložio bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije mogao da sakrije razočarenje zbog neuspjelog sastanka, navodeći da Dodiku nije stalo do rješavanja migrantske krize u BiH.

– Nadam se da će do održavanja sljedeće sjednice Predsjedništva Dodik promijeniti mišljenje, kao što je to već radio do sada. Treba podsjećati stalno na to da je upravo Dodik bio prvi koji je predložio izvođenje pripadnika OS BiH na granice. Koliko se sjećam, u maju prošle godine pitao je zbog čega armija postoji, šta rade, ako ne mogu stati na granice. Nadam se da će se ponovo predomisliti, ali u korist građana ove zemlje i rješavanja ovog gorućeg problema – istakao je Komšić.

Teret krize

Džaferović je potvrdio da je na sastanku predložio da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu BiH, ali da Dodik ni to nije prihvatio.

– Dodik je predložio zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura i Granične policije koordiniraju aktivnosti u zaštiti granice. Ja to nisam podržao zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do naredne sjednice naći neko rješenje. Naravno da ovo nije dobra poruka javnosti. Bilo bi bolje da smo našli zajednički jezik. Stanje je onakvo kakvo jeste, ne želim ga uljepšavati, niti pred vama niti pred javnošću – kazao je Džeferović.

On je dodao da nije u redu da teret migrantske krize podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton.

Mišići

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je ovo samo dokaz da BiH ne funkcioniše, odnosno da funkcioniše po principu pokazivanja mišića.

– S jedne strane se želi pokazati kako su sve strane iz svoje perspektive spremne da učine sve za dobrobit građana ove zemlje, a s druge strane upiru prstom u onog drugog kako je on taj koji sprečava da sve normalno funkcioniše – ističe Topićeva.

Dodaje da sve tri etnonacionalne strane u BiH pokazuju da mogu ucjenjivati one druge i da će maksimalno koristiti ucjenjivanje, te blokirati čak i one stvari koje su banalne, a koje su bitne za život građana, piše Srpskainfo.

– U svakom slučaju se hoće pokazati ko zapravo ima jače mišiće. Kola će se na kraju slomiti na građanima, iako su oni ti koji donose odluke za koga će glasati i koji biraju vlast – navodi Topićeva.

“Država u blokadi”

Član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski ističe da je jučerašnji sastanak članova Predsjedništva BiH očiti dokaz da je država u potpunoj blokadi.

– Jučerašnji sastanak nažalost nije izuzetak već potvrda pravila kojem svjedočimo od izbora do danas. Definitivno se može reći da je BiH u blokadi – kaže Sitarski.

On ističe da zbog blokade vlasti trpi, kako evropski put BiH, tako i svi aspekti društvenog, političkog i ekonomskog života. Sitarski ističe da je pogrešno to što je oko konstituisanja vlasti ubačeno pitanje NATO oko kojeg ne postoji konsenzus, pa onda zbog toga trpe i one stvari i pitanja oko kojih postoji konsenzus.

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79