Migranti će biti izmješteni van naseljenih sredina u posebne objekte

Na sastanku predstavnika Ministarstva bezbjednosti, Delegacije EU, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Službe za poslove sa strancima BiH doneseni su konkretni zaključci vezani za realizaciju zaključaka Predsjedništva BiH o izmještanju migranata izvan naseljenih i urbanih sredina u za to posebno izgrađene objekte.

“Uz obezbjeđenje adekvatnih uslova za smještaj migranata i boljom kontrolom njihovog kretanja, poboljšaće se bezbjednosni uslovi za lokalno stanovništvo i smanjiti pritisak migranata na opštine u zapadnom dijelu BiH”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva sigurnosti.

Na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrane su mjere za efikasnije upravljanje ilegalnim migracijama, obezbjeđenje adekvatnog smještaja za migrante, ali i poboljšanja bezbjednosnih i drugih uslova za život lokalnog stanovništva u skladu sa zakljačcima Predsjedništva BiH da se migranti izmjeste iz naseljenih područja.

“Fokus je bio na iznalaženju rješenja za kontrolu kretanja i boravka migranata tokom predstojeće zime”, navodi se u saopštenju.

Sastankom je predsjedavao ministar sigurnosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić, a s obzirom da su Unsko-sanski kanton i Bihać najviše opterećeni migrantskom krizom, skupu je prisustvovao i premijer tog kanton a Mustafa Ružnić, komesar policije Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

I pored mnogobrojnih novinarskih ekipa koje su četiri sata čekale na izjavu nekog od učesnika sastanka niko od njih nije želio da se obrati javnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79