Migranti će noć provesti na ledini; Ministar policije: Kada bi funkcioneri ostali bez plaća, riješila bi se kriza za par dana

Nakon današnjeg neuspješnog pokušaja preseljenja migranata iz bivšeg kampa Lipa u kasarnu Bradina kod Konjica, oni su prije dva sata pušteni iz autobusa i upućeni ponovo u pravcu bivšeg migrantskog kampa Lipa.

Kako javljaju mediji, dolaskom skoro 1.000 migranata nastao je haos, a s obzirom na to da na Lipi nema više niti jednog upotrebljivog šatora niti bilo kakvog mjesta za spavanje.

Jučer je, kako su kazali prisutni migranti, IOM izvršio demontažu jedinog preostalog šatora na Lipi.

S obzirom na to da migranti nemaju smještaj za večeras, nasilno su ušli u kontejnere koji se nalaze u kampu.

Na Lipi se nalazi veliki broj policajaca, a cilj im je zaustaviti migrante da krenu u pravcu Bihaća.

Mislili smo da ćemo u Sarajevo pa u Tuzlu. Rekli su nam možda i kod Mostara. Ili nazad u Bihać. Ali niko nas ne želi…Zašto? Mi smo ljudi, nismo životinje! – kazali su migranti, prenosi rtvusk.ba.

Podsjećamo, Vijeće ministara će sutra imati vanrednu sjednicu kada bi trebali biti usvojeni određeni zaključci oko upravljanja migrantskom krizom.

Ministar sigurnisti Selmo Cikotić kazao je da nije upoznat o tome da je ostatak šatora uklonjen u Lipi, te da će vjerovatno većina migranata spavati na otvorenom. Kazao je i da će tokom sutrašnjeg dana stići šatori i deke za njih kao privremeno rješenje.

– Mi smo dobili pozitivan odgovor od Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite FBiH vezano za migrante i oni su odobrili svoje snage da pomognu, kao i šatore i deke, ali još ništa nije stiglo na tim lokacijama zbog procedura i oni će ostati u improvizovanim skloništima i šumama – kazao je Cikotić.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, večeras je pred okupljenim građanima Bihaća kazao da oni ni po koju cijenu neće dozvoliti smještaj migranata u Biru.

– Sve vrijeme pokušavamo da dokažemo da će 1.000 migranata u Biri značiti 3.000 oko Bire. Mi smo to imali, mi smo to prošli, niko ne može garantovati da ih neće doći više za sedam dana. Ako večeras dođe 1.000 migranata u Biru, hiljadu će ih još doći za dva dana, onih koji se nalaze po napuštenim prostorima u kantonu, i svi iz Bosne će doći ovdje. Mi to ne možemo dozvoliti. Pozivam sve ljude iz Vijeća ministara BiH koji donose odluke da, bez obzira na pritiske EU i međunarodne zajednice, to ne dozvole – naglasio je Fazlić.

Ministar policije USK Nermin Kljajić kazao je za BHRT kako Bira više ne može biti prihvatni centar.

Istakao je kako bi problem migrantske krize u BiH bio riješen za deset dana, ukoliko bi visoki predstavnik blokirao primanja bh. funkcionerima dok se ne riješi pitanje izgradnje prihvatnih centara.

– Naši građani to ne žele, mi nećemo dizati policiju na građane. Podržavamo odluku vlasti USK koje su rekle da Bira ne može biti prihvatni centar. Uz to, mi nemamo zakonsko uporište da proglašavamo određene objekte privremenim prihvatnim centrima. Jasna je regulativa na nivou BiH kako ti centri moraju izgledati i kakve se dozvole trebaju izdavati. Ovo je industrijski objekat i ne znam kako bi se mogao proglasiti prihvatnim centrom – kazao je Kljijić.

Neizvjesno je gdje će migranti u narednim danima biti smješteni i ko će brinuti o njima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79