Migranti dobili mesdžid u kampu Lipa

Uslovi za boravak migranata u prihvatnom kampu Lipa, nadomak Bihaća, poboljšavaju se iz sedmice u sedmicu, pa su tako prije nekoliko dana podignuta tri nova šatora, od kojih će jedan služiti kao mesdžid, odnosno prostor za obavljanje vjerskih aktivnosti.

Sekretar Crvenog križa grada Bihaća Selam Midžić navodi kako će korisnicima kampa na usluzi biti i novooformljeni restoran, a u jednom šatoru moći će se družiti i upražnjavati određene društvene aktivnosti.

“Svjesni smo da ovo nije savršen kamp, gdje ne vladaju idealni uslovi, ali ako uzmemo u obzir da se radi o improvizovanom šatorskom naselju koje je dignuto s ciljem spasavanja migranata koji su nakon požara ostali bez krova nad glavom, ipak se vidi uočljiv napredak”, kaže Mirsad Buzar, predstavnik Službe za poslove sa strancima, koja upravlja kampom Lipa.

Za migrante je osigurana i konstantna zdravstvena zaštita, a tokom protekle sedmice provedena je dezinfekcija i medicinska trijaža svih koji su bili zaraženi skabijesom.

“U slučaju pojave virusa korona, jedan od šatora je osiguran za karantinski boravak”, kazao je Midžić.

Dodao je kako se za korisnike pripremaju dva dnevna obroka i da im se redovno distrubiraju odjeća, obuća i ostale potrepštine, a ove aktivnosti obavlja tridesetak volontera. U međuvremenu, obavljena je biometrijska obrada svih korisnika u ovom kampu i izdato je 947 identifikacijskih kartica korisnicima, mada se pretpostavlja da je njihov broj u kampu, zbog neprestane fluktuacije, manji.

Podsjećamo da se u toku ove godine planira postavljanje kontejnerskih objekata za smještaj migranata u ovome kampu, čiji će kapacitet iznositi oko 1.500 korisnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79