Migranti i po 10 puta pokušavaju preći granicu: Hrvatska policija ih vraća gole i sa masnicama

“Game” je izraz na engleskom jeziku koji za migrante označava pokušaj prelaska granice i put ka Evropskoj uniji.

Od Velike Kladuše do Bihaća, putem preko Šturlića i Tržačke Raštele, kreću se stotine migranata. Jedni puni nade, s velikim rancima, pokušavaju preći u Hrvatsku. Drugi se vraćaju bez ranaca i telefona, s vidnim povredama koje im je zadala hrvatska policija prilikom vraćanja na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Cilj koji ima “game” je zaobići hrvatsku graničnu policiju. Oni koji budu uhvaćeni, moraju računati na to da će ih hrvatska policija pretući, opljačkati i ponovo preko granice vratiti u BiH. Hrvatske vlasti već godinama demantuju takve navode koje svjedoče brojni migranti, ali i njihove rane i modrice, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ono što migrantima također znatno otežava put je neprohodan teren i minska polja.

Samo im je u glavi ta riječ “game”, samo o tome razmišljaju. Zbog toga su i ovdje. Danima se spremaju za prelazak granice koje im hrvatska policija čini gotovo nemogućim. Često su primorani ležati na jednom mjestu i po nekoliko dana kako im “game” ne bi propao i kako ih policija ne bi uočila – kazao nam je jedan od aktivista, piše Faktor.
Premda većina migranata i izbjeglica u BiH boravi u centrima, stotine ih ilegalno žive u napuštenim kućama, tvornicama ili improviziranim kampovima u šumi.

Često ih hrvatska policija vraća gole i sa masnicama, užasno je takvo nešto vidjeti. Neki ne uspijevaju u prelasku granice ni nakon deset pokušaja, ali ipak ne gube volju jer je to za njih jedini način i spas. Prije polaska napune svoje ruksake neophodnim namirnicama i ponekim komadom odjeće. Sada ide toplije vrijeme, pa vjerujem da će im biti lakše – ističe.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79