Migranti koji krše bh. propise trebaju biti deportovani?

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo održala je danas sjednicu na kojoj je razmatrana značajno pogoršana sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, pri čemu je posebno istaknut povećan broj nasilnih krivičnih djela koje su počinili migranati.

S tim u vezi, jednoglasno su doneseni sljedeći zaključci:

1. Komisija za sigurnost poziva Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da u skladu sa svojom ekskluzivnom nadležnošću:

a) neizostavno provodi propisane procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca-migranata u Bosni i Hercegovini, na način da se na njih primjenjuju najmanje jednaki standardi i pravila kao na državljane BiH;

b) da hitno počne primjenjivati postojeće propise za deportaciju migranata koji budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH, uključujući i donošenje novih propisa koji se odnose na ograničenje kretanja u određenom vremenskom periodu, kao i definiranje protokola vezanih za neposjedovanje ličnih isprava ili drugih isprava o identitetu (uključujući sve privremene dokumente koje im izdaju organi BiH);

2. Komisija poziva Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH da zajedno i hitno utvrde raspoložive prostorne kapacitete u BiH, te da izvrše hitno proporcionalno izmještanje migranata iz urbanih naselja na nove lokacije, kako zbog sigurnosnih razloga tako i zbog epidemiološke situacije.

3. Predlaže se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo:

a) da hitno, prioritetno, dosljedno i vjerodostojno primjenjuje sve propise koji se odnose na utvrđivanje identiteta migranata, kao i primjenjuju sve naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje se odnose na ograničenje kretanja.

b) da bez odlaganja intenziviraju akciju pojačane kontrole uočenih pojedinaca i grupa migranata s ciljem otkrivanja posjedovanja hladnog i vatrenog oružja, uz obaveznu kontrolu tih osoba koji se zateknu u periodu ograničenja kretanja tzv. policijskog sata.

4. Pozivaju se Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana obavijeste donosioca ovih zaključaka o poduzetim radnjama i mjerama.

U ime članova ove komisije zaključke je potpisao predsjedavajući ovog skupštinskog tijela zastupnik Zvonko Marić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79