Migranti koji su oteli seljaka u Sloveniji kažnjeni zatvorom i izgonom iz države

Ilegalnim migrantima, koji su početkom maja ove godine oteli 79-godišnjeg Slovenca i njegov automobil kako bi došli do Italije, sud u Novom Mestu izrekao je u ponedjeljak zatvorske kazne nakon što su priznali svoj čin.

Sud je 18-godišnjem Alžircu i 25-godišnjem Marokancu izrekao po godinu i devet mjeseci zatvora, te izgon iz države u trajanju od pet godina nakon odsluženja kazne, prenosi Hina.

Postupak protiv trećeg otmičara, alžirskog državljanina, vodi se odvojeno dok se ne utvrdi njegova dob, odlučio je sud. Godina rođenja koju je naveo pred sudom i ona koju je dao u zahtjevu za azilom ne poklapaju se. On sada tvrdi da je maloljetan.

Početkom maja grupa migranata napala je 79-godišnjaka koji je radio u vinogradu. Svezali su ga i stavili u gepek njegovog automobila, a onda ga iz vozila izbacili u šumi 180 kilometara od Sežane, na drugom kraju države, te pobjegli u Italiju.

Italijanska policija ih je ubrzo vratila slovenskim vlastima te su od tada u pritvoru. Optuženi su za ilegalan ulazak u državu, otmicu, pljačku i krađu motornog vozila.

Na suđenju su se izvinili za svoje postupke opravdavajući ih teškim psihičkim stanjem u kojemu su se našli tokom dugačkog puta prema zapadnoj Europi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79