Migranti među narandžama i deterdžentima

Pokušaji ilegalnih migranata da u natovarenim kamionima preko Srbije neopaženo dođu do neke od zapadnoevropskih zemalja donose upečatljive slučajeve. Tako ih skeneri na granicama otkrivaju skrivene među narandžama, auto-dijelovima, limenkama…

Najupečatljiviji slučajevi zabilježeni su na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci i Šid.

Poslednji pokušaji otkriveni su 29. januara na prelazima Horgoš i Batrovci. Tu je migrante najprije registrovao skener, da bi potom carinici zatekli presječenu, pa nanovo zalijepljenu sajlu.

Takvo stanje zatečeno je na sjeveru zemlje u kamionu srpskih registarskih tablica koji je prevozio auto-dijelove od Makedonije ka Mađarskoj, u kome su otkrivena i tri državljanina Avganistana.

Još dva su otkrivena u tovaru papirne i plastične ambalaže koju je domaći prevoznik transportovao za francusko tržište.

Na Batrovcima je skener carinicima olakšao posao kada je snimak pokazao četiri ljudske siluete u šleperu beogradskih registracija natovarenom limenkama za italijansko tržište.

Na Batrovcima su dva ilegalna migranta otkrivena i 25. januara, i to u kamionu srpskih registracija koji je ka Austriji prevozio tovar metalnih polica i sanduka, dok su još dvojica pronađena istoga dana u turskom šleperu koji je transportovao tekstil na relaciji Turska – Švajcarska.

Kada je dan ranije kamion pančevačkih registarskih tablica pristigao u ispostavu Vranje radi carinjenja tovara svježih narandži, u njegovoj prikolici carinici su zatekli i devet Avganistanaca.

Toga dana su i carinici na Horgošu imali susret sa Avganistancima, kojih je u četiri kamiona pronađeno ukupno 11. Tada je u šleperu sa makedonskim tablicama, koji je putovao ka Njemačkoj prevozeći auto-dijelove, skener otkrio dvojicu “slijepih putnika”, a potom u tovaru duvana koji je domaći prevoznik transportovao ka Belgiji još trojicu.

Ipak, to nije bilo sve, jer je u još dva srpska kamiona pronađeno šest njihovih sunarodnika: trojica u tovaru bagremovog meda koji je transportovan ka Norveškoj i isto toliko u tovaru hartije i folije koji je upućen ka Mađarskoj.

Ilegalaca je prije toga na Horgošu bilo tri dana zaredom, pa su tako carinici 23. januara u domaćem kamionu koji je prevozio bakarne katode put Francuske pronašli dvojicu Avganistanaca, a dan ranije u dva navrata još šestoricu: četvoricu među deterdžentima koji je šleper novopazarskih tablica prevozio na relaciji Srbija – Njemačka, kao i još dvojicu u tovaru građevinskog materijala upućenog u istom pravcu.

Još tri ljudske siluete skener je detektovao 21. januara u makedonskom kamionu natovarenom rashladnim uređajima koje je prevozio iz Makedonije za češko tržište.

Na sjeveru zemlje trojica Avganistanaca pronađena su među plastičnim flašama i čepovima koje je šleper čeških registracija prevozio na relaciji Grčka – Češka.

Na Batrovcima su dvojica otkrivena u tovaru elektroopreme koju je turski kamion transportovao za švajcarsko tržište, dok je jedan njihov sunarodnik uočen u prikolici šlepera novosadskih tablica koja je bila puna ručnog alata i pribora za zidare i molere.

Na Šidu su carinici pronašli još dva migranta, i to u tovaru namještaja i alu-konstrukcija koji je iz Srbije krenuo put Francuske, dok su na Batrovcima u turskom kamionu otkrili još dvojicu među auto-dijelovima i tekstilom za njemačko tržište.

Na Batrovcima su ilegalci otkriveni u još dva navrata: jedan Avganistanac je pronađen 14. januara u šleperu vranjskih tablica koji je prevozio namještaj na relaciji Srbija – Švajcarska, a još trojica pet dana ranije u bugarskom kamionu koji je transportovao tovar paste za zube iz te zemlje ka Italiji.

Na Horgošu su 15. januara migranti otkriveni u čak četiri kamiona: najprije u jednom makedonskih registracija koji je, prevozeći konfekcijske proizvode ka Njemačkoj, u tovaru imao i trojicu Avganistanaca, a zatim u šleperu beogradskih tablica koji je za francusko tržište transportovao hranu za pse i još trojicu ilegalnih migranata.

Istoga dana na istom prelazu i u slovenačkom kamionu koji je iz Srbije ka Češkoj prevozio deterdžent snimak sa skenera je pokazao dvije ljudske siluete, a potom još dvije u tovaru rashladnih uređaja koji je upućen iz Srbije ka Austriji.

Na Horgošu su 10. januara trojica državljana Pakistana pokušala da se ilegalno prebace preko granice skriveni u tovaru jastuka i posteljina koji je iz Makedonije transportovan ka Njemačkoj.

Prvi ovogodišnji slučaj zabilježen upravo na tom prelazu, i to u turskom kamionu koji je od Turske za njemačko tržište prevozio raznu robu, među kojom su se našla i dvojica ilegalnih migranata iz Pakistana.

 

Srpskacafe

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments