Migranti na livadi, Lipa puna kao šibica

Pripadnici policije USK prebacili su grupu od 106 migranata iz centra “Bira” na lokalitet prihvatnog kampa Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, ali oni nisu primljeni u taj kamp.

Pomenuta grupa migranata, kako saznajemo, nalazi se na livadi ispred ulaza u Lipu, s obzirom na to da iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja tim kampom, kažu kako ove aktivnosti nisu dogovorene niti koordinirane s njima, te da u Lipi nema kapaciteta za nove korisnike.

“U centru imamo više od hiljadu korisnika i to je više od naših kapaciteta. Imamo dosta migranata koji uđu preko ograde tokom noći, s obzirom na to da sada nema prisustva policije, pa ujutro uvijek nalazimo nove korisnike. Kada se radi o migrantima koji su dovezeni iz ‘Bire’, ne znamo šta ćemo s njima, jer sada nemamo mogućnosti da ih smjestimo”, istakao je za “Nezavisne” Dražen Rozić, koordinator pomenute međunarodne organizacije.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, kaže kako je policija u protekli ponedjeljak izvršila naredbu o prebacivanju migranata u Lipu te dodaje kako ostale aktivnosti, u vezi s prijemom i smještajem migranata, nisu njihova briga.

“Policija čeka dalja uputstva i ukoliko stigne naredba o tome da se i preostali migranti prebace mi ćemo je izvršiti”, istakao je Šiljdedić.

Kako saznajemo, u toku su pregovori Operativne grupe za migrantsku krizu USK s Međunarodnom organizacijom za migracije o tome da primi migrante u Lipu, ali do zaključenja ovoga broja “Nezavisnih” nismo dobili potvrdu da li je dogovor postignut.

Općinsko vijeće Velika Kladuša zakazalo je za 17. septembar tematsku sjednicu, na kojoj će se raspravljati o zahtjevu Operativne grupe da se odredi lokacija van gradskog područja, gdje bi se po uzoru na Lipu oformio novi prihvatni kamp.

Uz policiju u USK, posla u vezi s migrantima imale su juče i njihove kolege u Kantonu Sarajevo, gdje je pretresen privremeni prihvatni centar u Blažuju, gdje je zatečeno oko 1.500 osoba.

“Pronađene su tri bezbjednosno interesantne osobe koje se dovode u vezu s izvršenjem više krivičnih djela. Izrečena im je mjera protjerivanja iz BiH i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima. Radi se o jednom državljaninu Alžira i dva državljanina Maroka”, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

I to nije sve – nakon provedenog postupka izrečena je mjera protjerivanja za još 15 migranata, od kojih su četiri državljana Avganistana, po tri Pakistana i Indije, dva Alžira, po jedan Maroka, Gvineje i Irana.

“Radi se o licima za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu, te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljenja iz BiH”, istakli su iz Službe za poslove sa strancima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79