Migranti počinili 18 krivičnih djela u RS

Ilegalni migranti su na području Republike Srpske (RS) izvršili 18 krivičnih djela, najviše iz oblasti imovinskih delikata, podaci su entitetske policije.

Od ukupnog broja četiri su evidentirana prošle godine, a 14 krivičnih djela tokom ove godine.

– Policija prema migrantima nije upotrebljavala bilo kakav oblik sile i u svim slučajevima je postupala u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima – navodi se u odgovoru iz MUP-a RS na pitanje poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini RS Radovana Vukovića.

Napominje se da policija RS provodi pojačane aktivnosti na praćenju ulaska i pronalasku ilegalnih migranata i njihovoj predaji nadležnim organima s nivoa BiH (Službi za strance ili Graničnoj policiji) ili, ukoliko posjeduju potvrdu o izraženoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, tada se upućuju u smjeru koji je naveden u potvrdi, i to prema Sektoru za azil u Sarajevu ili u privremene prihvatne centre u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Bihaću.

Podsjeća se da je entitetska vlada 3. avgusta 2018. formirala Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorija RS.

Zadatak tog tijela je da operativno provodi aktivnosti s ciljem nadziranog praćenja kretanja ilegalnih migranata i njihovog prolaska kroz RS, jer, kako se navodi, na teritoriji tog bh. entiteta, uključujući i privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti i uvjeti za smještaj i zbrinjavanje migranata.

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske je član Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH-Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH. Na svim sjednicama Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH učestvuje i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79