Migranti se u kampu Lipa zarazili scabiesom!

Najveći problem predstavlja zaraza scabiesom, što je i očekivano s obzirom na teške boravišne i životne uslove u ranijem periodu

Ljekari i medicinsko osoblje domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu (USK) svakodnevno pružaju zdravstvenu pomoć za oko 900 migranata i izbjeglica na lokalitetu Lipa kod Bihaća.

Najveći problem predstavlja zaraza scabiesom, što je i očekivano s obzirom na teške boravišne i životne uslove u ranijem periodu.

-To nam je trenutno najozbiljniji problem, jer je skoro svaka druga osoba koja ovdje trenutno boravi zaražena scabiesom. Naši dežurni medicinski timovi su vrlo ozbiljno pristupili ovom problemu, a Zavod za javno zdravstvo je pomogao pri izradi protokola postupanja i liječenja, odnosno suzbijanja i sprečavanja daljeg širenja zaraze. Tačno je određeno individualno tretiranje po šatorima – kazala je ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović.

Istaknuta je i važnost osiguravanja zagrijanih boravišnih prostora, higijenskih potrepština, kao i prostora za održavanje lične higijene.

-Znatno su poboljšani uslovi i ovim ljudima je napokon osiguran dostojanstven tretman. Posebno mi je drago što su uvedena jasna pravila ponašanja i postupanja u šatorskom naselju. Također, pojavljuju se i donatori koji pomažu u nabavci hrane, obuće, odjeće i ostalih neophodnosti – riječi su sekretara Crvenog križa Grada Bihaća.

Sami migranti i izbjeglice mnogo su zadovoljniji trenutnom situacijom.

-Svjesni smo da ne može biti idealno, ali sada je mnogo bolje stanje. Spavamo u zagrijanom prostoru, imamo dovoljno hrane i vode, kao i mogućnost održavanja lične higijene i toalete. Svi su dosta zadovoljniji – rekao je Ali iz Pakistana.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u prethodnim danima je provela proces biometrijske identifikacije svih osoba na ovoj lokaciji, dok su pripadnici Oružanih snaga završili sanaciju pristupnog puta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79