Migranti spašeni na Plješevici dobili promrzline prvog stepena

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) noćas su u jedan sat poslije ponoći uspješno transportirali osam osoba s lokacije Pršine uvale ispod Plješevice kod Bihaća.

Među njima su bila četiri migranta i četiri pripadnika Gorske službe spašavanja (GSS) Bihać, koji su ih, nakon cjelodnevne potrage, pronašli na Plješevici i ostali s njima u šumskoj kući do dolaska vozila FUCZ-a.

I pored izuzetno teških uvjeta, pripadnici GSS-a Bihać uspješno su okončali potragu i u jedan sat iza ponoći migranti su transportirani, a neophodnu medicinsku pomoć dobili su u Domu zdravlja Bihać, a trojica su upućena u Kantonalnu bolnicu.

“U prijemnu hiruršku ambulantu primljena su tri lica, migranta, s promrzlinama prvog stepena, nastalim nekoliko sati prije pregleda. Pacijenti su pregledani, odrađeno je previjanje te su date preporuke za daljnje liječenje. S obzirom da su pacijenti u stabilnom stanju, nije bilo potrebe da se hospitaliziraju”, saopćeno je iz Kantonalne bolnice.

Gorska služba spašavanja iz Bihaća od subote je bila u potrazi za migrantima na planini Plješevici, nakon što su dobili poziv od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), koje je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) obavijestila da se grupa migranata nalazi negdje u planini.

“U subotu smo dobili tu dojavu, a u nedjelju ujutro odmah organizirali potragu. Bilo je izuzetno teško, nismo imali dovoljno informacija, vremenski uvjeti i slično. Prvo smo naišli na grupu od 20 migranata koji su također bili krenuli put Plješevice, i uspjeli smo ih ubijediti da se vrate. Potom smo nastavili potragu, i negdje oko sedam sati pronašli četiri migranta koji su uputili poziv u pomoć. Dva su bila u lošem stanju, s promrzlinama. Sklonili smo ih do lovačke kuće i tu smo bili do dolaska auta FUCZ-a”, rekao je Ermin Lipović, načelnik GSS-a Bihać.

Lipović je dodao da je u ovoj godini ovo treća intervencija GSS-a, ali prva u zimskim uvjetima, te da se boji da će ovakvih situacija biti više.

“Mi smo ovu grupu od 20 migranata, prvu koju smo našli, jedva ubijedili da se vrate. Jednostavno, oni žele dalje i njihov je cilj Evropska unija”, kazao je Lipović.

Iz GSS-a stoga ponovo apeliraju na nadležne da ojačaju njihove kapacitete kako bi mogli brže i efikasnije djelovati.

“Raspolažemo s dovoljno ljudskih kapaciteta, ali materijalno nismo adekvatno opremljeni. Jučer smo ovu situaciju mogli riješiti u par sati da smo opremljeni kako treba. Ovako, potraga je trajala cijeli dan i, maltene, ugrozili smo i svoje ljudstvo”, dodao je Lipović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments