Migranti sutra napuštaju kamp “Lipa”, 1.500 ih će spavati pod vedrim nebom

Bihać, BiH - 25. oktobar 2019: Grad Bihać je pod velikim pritiskom zbog velikog priliva migranata, koji već dvije godine dolaze u ovaj grad, različitim prevoznim sredstvima, pokušavajući doći do susjedne Hrvatske, a nakon toga i nekih drugih evropskih zemalja.Svaki prihvatni centar na području Bihaća je pun, a migranata ima jako puno i u ilegalnim privatnim smještajima. Svakodnevno se mogu vidjeti na ulicama, po parkovima, kafićima, u prodavnicima ili na gradskom trgu. Građani Bihaća kažu da je jedan od najvećih problema smeće koje ostavljaju iza sebe i to što u velikom broju borave na gradskim ulicama. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Podjelom posljednjeg doručka i vreća za spavanje kamp “Lipa”kod Bihaća sutra će biti zatvoren, kako je ranije i najavljivano iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). To znači da će pod vedrim nebom ostati oko 1.500 migranata.

Za osam mjeseci, koliko je kamp postojao, bh. vlasti nisu ni pokušale donijeti odluke kako bi se barem ova zima mirno dočekala, a ni u posljednjem trenutku Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus o “Lipi” ili lokaciji na koju bi migranti bili izmješteni.

Agregati u “Lipi” danas su radili, a obroke su dijelili aktivisti Crvenog križa. Husein Kličić, predsjednik Društva Crvenog križa BiH i CK USK, poziva da se Međunarodni dan migranata, 18. decembra, obilježi rješenjem za “Lipu”, ali od toga očigledno više nema ništa.

 

– Očekujemo da organi države i Kantona razgovaraju o “Lipi”. Pozivam na razum, da se pokuša pronaći ljudsko rješenje – apelirao je danas Kličić.

Neodgovorna, nezainteresirana i nesposobna vlast je bez dogovora u danima kad su temperature ispod nule. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić predložio je da se migranti privremeno izmjeste u kamp “Bira”, dok se “Lipa” ne osposobi, ali to u Bihaću kategorički odbijaju prenosi Avaz.

(FOTO) Šta kriju šume u Krajini: Migranti iznad Velike Kladuše napravili “divlji kamp”

– Ulazak u “Biru” ne dolazi u obzir, a, ako neko pokuša, mi ćemo to tretirati bukvalno kao napad na Bihać. Ljudi koji su ovdje znaju da je to prepreka za odvijanje normalnog života. Ne možete živjeti ako vam se 2.000 migranata nalazi u zoni od dva kvadratna kilometra. Ono što je Cikotić izjavio u najmanju ruku je neodgovorno. Kad bismo dozvolili da se u “Biru” smjeste migranti, sve što ih ima u državi bilo bi usmjeravano u Bihać i opet bismo bili pregaženi – ističe gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

(VIDEO) Migranti u Krajini za CH: Muče nas, pale nam cipele, živimo kao životinje!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79