Migranti u bivšoj bihaćkoj fabrici Krajinametal nemaju ni pristup pitkoj vodi

Preko Hrvatske stigao je do Slovenije odakle je deportiran nazad. Žali se na postupanje hrvatske policije prema migrantima

Migranti u Bosni i Hercegovini, naročito u Krajini, često koriste napuštene objekte kako bi se sklonili od hladnoće do narednog pokušaja odlaska u zemlje Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Izuzetak nije ni bivša bihaćka fabrika Krajinametal u kojoj boravi više od stotinu migranata pretežno iz Afganistana i Pakistana, dok nešto manji broj potiče iz Bangladeša. Bivšu fabriku migranti koriste duže od tri godine.

Uslovi u kampu daleko su od dobrih, pogotovo s obzirom na otežan pristup pitkoj vodi, a migranti su prisiljeni koristiti vodu iz, kako kažu, kanalizacionih cijevi.

Loši sanitarni uslovi, ali i povrede koje dobiju prilikom pokušaja prelaska granice razlozi su za čestu potrebu za medicinskom pomoći. Hranu kao što je to slučaj i na drugim područjima, često dobijaju od humanitarnih organizacija i građana.

Mehrab Fahri iz Afganistana za AA govorio je o svom dugom putu iz Afganistana, preko Irana, Turske, Grčke, Srbije i sada BiH.

”Ovdje je problem voda. Išao sam u game (pokušaj prelaska granice, op.a.), ali me hrvatska policija uhvatila i deportovala te vratila nazad”, navodi on i dodaje kako mu je policija pored novca oduzela i odjeću te telefon.

Osvrnuo se i na druge probleme s kojima se susreću tokom putovanja. Kazao je kako samo želi dobar život dostojan čovjeka.

Sulayman iz Afganistana navodi kako je u Turskoj proveo nekoliko godina te da je u BiH već godinu dana. Preko Hrvatske stigao je do Slovenije odakle je deportiran nazad. Žali se na postupanje hrvatske policije prema migrantima.

Dodaje kako su uslovi u kojima trenutno borave izrazito loši čak i za životinje, a posebno za ljude. Poručio je kako migranti ne žele ostati u BiH već žele u EU kako bi imali bolji život od onog kojeg su ostavili u domovini.

Dodao je kako u Afganistanu postoje problemi s teroristima ISIS-a, talibanima i stalnim sukobima, zbog čega se odlučio na napuštanje te zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79