Migranti u Krajini: Počelo uklanjanje divljih kampova, sigurnosna situacija stabilna

Služba za poslove sa strancima BiH, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova USK, provodiće u narednom periodu aktivnosti oko uklanjanja divljih kampova na području Bihaća i Velike Kladuše u kojima borave migranti, a koji su smješteni u šumovitim i brdovitim područjima u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

Jedna takva akcija provedena je u protekli četvrtak na lokalitetu Šiljkovača, desetak kilometara od Velike Kladuše, gdje su u improvizovanom šatorskom naselju pronađena 44 migranta, od kojih je njih najviše bilo iz Bangladeša i Avganistana.

Oni su potom smješteni u prihvatni centar u Velikoj Kladuši, gdje se trenutno nalazi nešto više od 500 korisnika, gdje je obavljen njihov medicinski pregled, identifikacija i registracija.

Najveći broj pomenutih divljih kampova formira se već početkom proljeća, a tokom zimskog perioda bivaju napušteni, kada migranti sklonište pokušavaju pronaći u urbanim područjima.

Na ovim mjestima oni se pripremaju za “gejm”, odnosno pokušaj prelaska hrvatske granice, a do njih je vrlo teško doći zbog nepristupačnog terena.

Prema procjenama policije USK, na tim mjestima trenutno boravi oko 1.500 migranata. Na ruku im idu i vremenski uslovi koji su pogodni za boravak na tim mjestima.

Ističu kako se sigurnosna situacija može ocijeniti stabilnom i pored toga što se povremeno bilježe incidenti čiji su akteri ilegalni strani državljani.

Prema trenutnim procjenama, u prihvatnim kampovima za migrante u Bihaću i Velikoj Kladuši također boravi oko 1.500 osoba, a Operativna grupa za migrantsku krizu USK planira da do kraja godine ugasi sve prihvatne kampove, osim kampa Lipa, gdje bi bili smješteni svi migranti koje zateknu na području Unsko-sanskog kantona.

Broj migranata koji trenutno dolaze na područje Unsko-sanskog kantona manji je nego ranijih godina u ovo vrijeme, a razlog tome je poskupljenje rute kojom su ranije pristizali i efikasniji rad nadležnih državnih institucija, što je doprinijelo da se oni odlučuju za druge rute koje ih vode do Evropske unije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79