Mijatović pisao MMF-u: Novi aranžman bi bio samo pomoć kriminalu i nepotizmu

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, pisao je Andrewu Jewellu, rezidentnom predstavniku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u našoj zemlji.

Prošli pregovori s vašom institucijom u 2020. godini su propali, jer je vlast pokazala da nije spremna ići u smjeru neophodnih reformi koje bi značile našoj zemlji, navodi on na početku te kaže kako su obaviješteni da se ponovo otvaraju pregovori o novom aranžmanu, prenosi Klix.ba.

“Gospodine Jewell, novi aranžman i nova pomoć BiH bi značila samo pomoć kriminalu, korupciji, nepotizmu i nastavku agonije građana BiH. Sami ste svjedoci da aktuelna vlast ne preza ni od kriminala u doba najveće svjetske pandemije te da novim kreditnim aranžmanima s međunarodnim kreditorima samo još više zadužuju građane BiH, a sredstva iz budžeta sa svih nivoa završavaju u privatnim džepovima predstavnika vlasti”, kaže on.

Dok u cijelom svijetu uveliko traje imunizacija stanovništva, u BiH nije ušla nijedna vakcina protiv koronavirusa, osim onih doniranih, navodi u pismu.

“Zemlja smo s najvećim stepenom korupcije u Evropi i zemlja s najslabijom ekonomijom u Evropi. Zemlja smo u kojoj su odavno stale reforme, a interes vlasti je daleko od interesa građana. Novim aranžmanom MMF bi samo pomogao ostanak na vlasti ljudima koji su ogrezli u kriminalu, šire mržnju i fašizam te predstavljaju najveću nestabilnost na Balkanu. Gospodine Jewell, ja vas molim da razmislite i ne ulazite u novi aranžman pomoći prema BiH, jer to nije pomoć građanima BiH, već ljudima koji su ogrezli u kriminalu, koji se nalaze na optužnicama, crnoj listi SAD-a zbog korupcije, ljudima koji ne poštuju ustav sopstvene zemlje”, kazao je on.

Siguran sam da se ovakvi ljudi kakvi vode BiH danas, nastavio je, u vašoj zemlji nalaze u zatvoru, tako da vas molim da pomognete BiH i njenim građanima te obustavite nove pregovore i tim date podršku neophodnim promjenama u BiH.

“Nama su potrebne reforme, ali reforme protiv kriminala i korupcije, a to jedino možemo provesti bez finansiranja kriminalaca na vlasti”, zaključio je u svom pismu MMF-u Mijatović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79