Mijenjaju se pravila mobilizacije, Ukrajincima se dijeli jod u slučaju nuklearnog udara

usko Vijeće federacije jednoglasno je na plenarnoj sjednici u utorak odobrilo četiri federalna ustavna zakona o prijemu takozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regija Zaporižja i Herson u Rusiju.

Prema zakonima, stanovnici četiri regije od dana kada su primljene u Rusiju – 30. rujna – priznati su kao ruski državljani, i dan im je rok od mjesec dana da podnesu zahtjev za odricanje od ruskog državljanstva. Istodobno se precizira da je stjecanje državljanstva moguće uz podnošenje zahtjeva i polaganje prisege državljanina Ruske Federacije.

Senatori su stojeći pozdravili usvajanje zakona. Predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvienko čestitala je svim stanovnicima Donbasa te Hersona i Zaporižje te svim Rusima “na ovom povijesnom događaju”. Također je dodala da se Vijeće Federacije raduje senatorima s novih teritorija.

Savezni ustavni zakoni stupaju na snagu od dana stupanja na snagu ugovora o prijemu novih regija u Rusku Federaciju.

Prema dokumentima, DNR i LNR će i unutar Rusije zadržati svoje prijašnje nazive, a ruski će biti službenih jezik. Zaporižja i Herson postaju, navodi se, ulaze u sastav regije kao zasebni entiteti i ostaju regije.

Rusi napokon dokučili gdje će postaviti nove granice

Granice republika i regija odredit će se njihovim granicama koje su “postojale na dan njihova formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije”.

Navodi se i kako će, sukladno međunarodnim ugovorima, granice koje dodiruju stranu državu biti državna granica Ruske Federacije. Također se navodi da će, kako je i navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR biti dio Ruske Federacije u granicama iz 2014., utvrđenima njihovim ustavima.

Podsjetimo, Rusija je u petak proglasila aneksiju četiri ukrajinske regije, no iz Kremlja su tada priznali da još nemaju pojma gdje su nove ruske granice.

Iz zakona koje je odobrilo rusko Vijeće federacije, čini se da Rusija svojim teritorijem smatra dio koji je kontrolirala u Hersonu i Zaporižji na dan aneksije, a Luhansk i Donjeck u punom teritoriju, premda cijeli teritorij tih regija nije pod ruskom kontrolom.

Na karti iz naslovne slike radi se o cijelom svjetlo-narančastom području u Donjecku i Luhansku te o području unutar crvene crte u Hersonu i Zaporižji, bliže Rusiji, odnosno Krimu.

Ukrajincima se daje jod

Evakuacijskim centrima u Kijevu daju se tablete joda u slučaju nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, prenosi Telegraph. Vlasti su u priopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja zagađenih nuklearnim zračenjem.

Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja od strane štitnjače ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Rusija mijenja pravila mobilizacije

Glavni stožer Oružanih snaga Ruske Federacije će, što je prije moguće, svima koji provode djelomičnu mobilizaciju ponuditi pojašnjenja o davanju odgode za mobilizaciju. Tu je uputu danas dao ruski ministar obrane Sergej Šojgu, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

Osim toga, Šojgu je naložio i da se prekine s kršenjem prava građana tijekom djelomične mobilizacije, kao i da se osigura sve što je potrebno za one koji popunjavaju redove ruskih oružanih snaga.

Prema riječima Šojgua, više od 200 tisuća ljudi već je stiglo u Oružane snage Ruske Federacije u sklopu djelomične mobilizacije. Obučavaju se na 80 poligona i šest centara za obuku. Ranije je rekao da planiraju mobilizirati 300.000 rezervista.

Djelomična mobilizacija provodi se temeljem odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina, no on nije bio zadovoljan kako se mobilizacija provodi pa je od ministarstva obrane zatražio da se brzo i temeljito pozabavi pogreškama učinjenim tijekom djelomične mobilizacije.

Odgoda mobilizacije studentima, zaposlenima u informatičkim tvrtkama, bankama, medijima…

Kako javlja Tass, prema novim pravilima o mobilizaciji, odgodu odlaska na ratište u Ukrajinu dobit će studenti, zaposleni u vojno-industrijskim organizacijama, kao i zaposlenici akreditiranih organizacija u području informacijske tehnologije, organizacija za osiguranje održivosti sigurnosti i cjelovitosti rada određenih komunikacijskih sustava, prenosi Index.

Odgodu će dobiti i zaposleni u medijima, kao i zaposleni u bankama i financijskim institucijama te roditelji “djece s teškim neizlječivim bolestima ili troje djece od kojih je jedno invalidno”.

Tko je oslobođen mobilizacije?

Mobilizacije su oslobođeni oni koji stalno skrbe o članu obitelji, imaju četvero ili više djece do 16 godina ili četvero ili više braće i sestara do osam godina (pod uvjetom da ih majka odgaja bez supruga), oni koji su proglašeni privremeno nesposobnima za vojsku iz zdravstvenih razloga, vojni umirovljenici uklonjeni iz vojne registracije te Rusi koji nisu registrirani u vojsci jer imaju stalno prebivalište izvan zemlje, prenosi Index.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79