“Miješanje vakcina” je veliki rizik, ne postoje dokazi da bi se time mogao proizvesti imunitet na SARS-CoV-2

Velika Britanija će u rijetkim slučajevima dopustiti primanje različitih vakcina protiv COVID-19 unatoč tome što još ne postoje dokazi o imunitetu od “miješanih vakcina”.

Vlada ove zemlje dozvolit će primanje dvije vakcine u slučajevima ako je ponestalo zaliha neke vakcine, ako pacijent spada u rizičnu grupu ili ako se ne bude ponovo javio na vakcinaciju prema smjernicama objavljenim krajem prošle godine.

Napominje se ipak da ne postoje dokazi da se vakcine mogu miješati, premda se to istražuje.

– Ako ista vakcina nije dostupna ili ako nije poznato kakva je vakcina prva primljena, razumno je ponuditi dozu lokalno dostupnog proizvoda kako bi se završila vakcinacija – navodi se u smjernicama.

No, to će se, prema riječima Mary Ramsay, engleske stručnjakinje za vakcinisanje, događati rijetko i ne znači da vlada preporučuje miješanje vakcina, prenosi Reuters.

– Treba učiniti sve da se ljudima da ista vakcina, ali kada to nije moguće, bolje je dati drugu dozu druge vakcine nego ništa – istakla je Ramsay.

Prema riječima prof. dr. Jasenka Karamehića, imunologa, “miješanje vakcina” tokom vakcinisanja jedne osobe u ovom trenutku je neizvjestan poduhvat, jer ne postoje naučno valjani dokazi da bi se na taj način mogao proizvesti imunitet.

– Svaka vakcina protiv COVID-19 ispitivana je prema potpuno različitim protokolima i svaka ima svoj protokol apliciranja. Sve one imaju zadatak da proizvedu isti rezultat, a to je imunitet na SARS-CoV-2, ali svaka od njih to radi na različit način. Ako osobi date jednu dozu vakcine od jednog proizvođača, a onda drugu od drugog proizvođača, veliki je rizik i ja to u ovom trenutku nikako ne bih savjetovao bez da se to prije svega naučno ispita. To je neuobičajna pojava – objasnio je Karamehić za Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79