Milan Dunović (DF): SDA i NiP su etničke stranke i nećemo zajedno u Sarajevu

Milan Dunović (DF): SDA i NiP su etničke stranke i nećemo zajedno u Sarajevu


 

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF) i zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Alma Čolo, govorili su o tome da li će SDA i DF ostati koalicioni partneri nakon konačnih rezultata Općih izbora 2022.

“Nažalost, česta tema u politici u BiH je Kanton Sarajevo kao da je to najvažniji nivo vlasti. Ja mogu reći za Demokratsku frontu (DF) da mi nećemo ići sa SDA, nećemo biti ni u koaliciji sa NiP-om, na nivou Kantona Sarajevo. Čak smo imali i jednu ponudu u javnom prostoru strankama iz Trojke da formiraju vlast sa DF-om i da u toj vlasti ne budu etničke stranke pošto oni upotno tvrde da je SDA etnička stranka, a NiP kao nije. Mi smatramo da je i NiP etnička stranka bez obzira što se oni busaju sa članovima stranke koji nisu pripadnici jednog konstitutivnog naroda, ali vidimo da vode etničke politike”, objasnio je Dunović tokom gostovanja u programu Federalne televizije.

Dodao je da je rano govoriti o koaliranju za više nivoe vlasti u BiH iako su predstavnici određenih stranaka već počeli praviti kalkulacije.

“Smatraju sebe nazaobilazni. Rezultati nisu konačni, nakon toga će DF na organima stranke, prvenstveno predsjedništva i glavnog odbora donijeti odluke o eventualnom koaliranju. Što se tiče vlasti, DF-u nije strana ni opozicija, i mislim da smo dokazali da nismo stranka koja u vlast ulazi po svaku cijenu”, kazao je Dunović.
Rezultati nakon 88,56% obrađenih biračkih mjesta u KS

Istakao je da je DF jedina politička stranka koja je dobrovoljno istupila iz Vlade Federacije BiH budući da odluke donose na osnovu principa.

“Mi nismo donijeli odluku ni o kakvim koalicijama, dobili smo najviše glasova na državnom i federalnom nivou. Mogu reći o saradnji na državnom nivou sa ljudima iz DF-a. To je bila jedna korisna saradnja koja je išla u pravcu očuvanja integriteta države, njenog suvereniteta i imam pozitivna iskustva. Međutim, najlakše najlakše je ne biti dio vlasti, izmaći se na tribine i gledati šta se dešava u BiH. Ja nekako sad vidim da njihov predsjednik tako vaga i čini mi se da bi mu dobro bilo četiri godine da posmatra sa tribina”, mišljenja je Alma Čolo (SDA).

Smatra da svi koji su odgovorni, imaju znanja i iskustva trebaju biti dio vlasti.

“U zadnje vrijeme vidim da bi mogli biti i opozicija. Opozicija je najlakše biti. Kritikujete i šta vas briga, ali bitna je sudbina države i ovog naroda i naše djece. Niko ne bi trebao da se igra s tim, pogotovo ne nekih 11 beznačajnih stranaka da se ujedinjuju koji su dobili po dvije ili tri hiljade, a moja stranka gdje su ljudi dobili po trideset hiljada glasova na državnom nivou kao pojedinci, mislim da imaju kredibilitet. I to je demokratija. Onaj kome je narod dao najviše povjerenja on treba da nosi najvišu odgovornost, a ne ovi mali, to je izvrgavanje demokratije”, poručila je Čolo.

Dunović je odgovorio da je DF u proteklome periodu pokazao šta je državotvornost piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija